Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

«Κλείδωσαν» οι προγραμματικές

Στο τελικό κείμενο με τις θέσεις της κυβέρνησης, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προχωρούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Το απόγευμα συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΝΔ), Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ) για να ολοκληρώσουν την.....
επεξεργασία βασικών θέσεων στα οποία έχουν κατ αρχή συμφωνήσει. Η συζήτηση των τριών θα συνεχιστεί αύριο οπότε και αναμένεται να συνταχθεί το κείμενο της συμφωνίας.

Σήμερα πάντως συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, τα εργασιακά και η εφεδρεία στον δημόσιο τομέα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τα ζητήματα που αφορούν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος δεν θα τεθούν άμεσα και παραπέμπονται να συμπεριληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013. Ως άμεση όμως δέσμευση της κυβέρνησης αναλαμβάνεται η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με βασικό κριτήριο στο κάθε νέο τμήμα να εκλέγονται το πολύ έξι βουλευτές.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει στην τροποποίηση του νόμου Ραγκούση για τους παράνομους μετανάστες, έτσι ώστε η ιθαγένεια να δίνεται στα παιδιά τους σε ηλικία 18 ετών και αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους κι όχι με την γέννηση τους, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος.


Σχετικά με τη επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, θα διατυπωθεί, μεταξύ άλλων, το αίτημα να καταβάλλονται οι επιβαλλόμενοι φόροι σε περισσότερες δόσεις, καθώς τα ποσά είναι μεγάλα και δύσκολά μπορούν να αποπληρωθούν άμεσα.


Όσον αφορά στη δέσμευση να απολυθούν 15.000 από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τρία κόμματα δεν το αποδέχονται γιατί δεν θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος και, όπως λέγεται, στέλνει λάθος μήνυμα αυξάνοντας την ανεργία. Αντιπροτείνεται η κατάργηση φορέων και υπηρεσιών και για τους υπαλλήλους ένταξη σε καθεστώς εφεδρεία και μετατάξεις έπειτα από αξιολόγηση.

 real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: