Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Επιστολή - παρέμβαση προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), απέστειλε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από τη ΔΕΗ και από το Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ), που ξεπερνούν ακόμα και τους τέσσερις μήνες προς τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για το νέο νόμο (ΦΕΚ Β΄ 2317/10.08.2012) που αφορά την....
αναστολή της διαδικασίας χορήγησης νέων αδειών για τα φωτοβολταϊκά (εκτός από τα φ/κα στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track) και μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης ενέργειας για φ/κες μονάδες σε ποσοστό που φθάνουν μέχρι και 46% από τον Αύγουστο του 2012 . Σύμφωνα με την επιστολή – παρέμβαση που αναφέρει ότι με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον στον τομέα των φωτοβολατϊκών, θα οδηγηθεί στον αφανισμό ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παρουσίαζε ανάπτυξη, ενώ με τις νέες τεράστιες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, όχι μόνο η δυνατότητα κέρδους μηδενίζεται αλλά και η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο γίνεται μη βιώσιμη. Καταλήγοντας στην επιστολή του το Επιμελητήριο, ζητείται από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να ενεργήσει άμεσα προς την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν, δεδομένου ότι η εφαρμογή συνεχώς νέων μέτρων προκαλούν για ακόμα μια φορά κλίμα αναξιοπιστίας του κράτους, απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών και του Έλληνα πολίτη γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνετε δυστυχώς ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα βασικά σχεδιασμού και ενεργειακής πολιτικής που χαρακτηρίζεται από έλλειψη προγραμματισμού.

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσ/νικης προτίθεται να οργανώσει επιχειρηματική αποστολή στη Σμύρνη από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου 2012, στα πλαίσια επίσκεψής του στην 81η Διεθνή Έκθεση Σμύρνης. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τεχνολογία τροφίμων, βιολογική καλλιέργεια, υλικά κατασκευών & οικοδομικά, εκδόσεις & βιβλία, έπιπλα και διακόσμηση, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, κλιματισμός, επιβατικά αυτοκίνητα, χημικά & πετροχημικά προϊόντα, υγεία. Το κόστος συμμετοχής στην αποστολή ανέρχεται ανά συμμετέχοντα στα τριακόσια ευρώ (300,00 €). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο ταξιδιωτικό γραφείο GREFIS HOLIDAYS , Μητροπόλεως 20 – Θεσσαλονίκη, τηλ. επικοινωνίας 2310/237210 & στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσ/νικης, τηλ 2310/241668 όπου έχει αναλάβει και την διοργάνωση της αποστολής.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 4η ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα συμμετάσχει στην 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεσης Πιερία που θα πραγματοποιηθεί από 28 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2012 στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κατερίνης με ένα περίπτερο 10τ.μ. με αντιπροσωπευτικά προϊόντα του Νομού μας. Στην έκθεση μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις που ανήκουν σε όλες της κατηγορίες του εμπορικού και βιοτεχνικού κλάδου. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να προωθήσουν και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους στην ανωτέρω έκθεση, πρέπει να προσκομίσουν δείγματα και έντυπο διαφημιστικό υλικό στα γραφεία του Επιμελητηρίου έως την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012. Όσα μέλη ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο, το κόστος ενοικίασης είναι 45,00 € το τετραγωνικό μέτρο πλέον ΦΠΑ. Για λοιπές πληροφορίες για τη συμμετοχή στην έκθεση με δικό σας περίπτερο μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Πιερίας 23510/47263 – 23510/47274 καθώς και στο site τους www.champier.gr.

  • ΜΕ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Οι χρηματικές απαιτήσεις σε βάρος του Δημοσίου οι οποίες απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες ή από διαταγές πληρωμής που έχουν προσβληθεί ενδίκως δεν θα εξοφλούνται από τις αρμόδιες εφορίες εάν οι δικαιούχοι δεν προσκομίζουν εγγυητικές επιστολές ισόποσες με τις απαιτήσεις τους. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών (ΠΟΛ.1175/10.8.2012).

  • ΜΕΙΩΣΗ 10% ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Μείωση της τάξεως του 10% σημείωσαν οι τουριστικές εισπράξεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω της πτώσης των αφίξεων κατά 9% και της μειωμένης (κατά 1,2%) μέσης κατά ταξίδι δαπάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ των «27» κατά 9,7%.

  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ
Μόνιμη επιχείρηση «σκούπα» κατά του παρεμπορίου μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού συντονιστικού κέντρου προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Όπως έγινε γνωστό μετά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων (εμπορικών συλλόγων επιμελητηρίων τελωνείων κλπ.) το συντονισμό αυτού του «θαλάμου επιχειρήσεων κατά του παραεμπορίου» θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός.

  • ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 2,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Στα 13,215 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσής του στο επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι του στόχου των 14,829 δισ. ευρώ. Βελτίωση παρουσιάζει και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο που διαμορφώνεται σε 3,083 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 4,536 δισ. ευρώ). Εκτός στόχου παραμένουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που διαμορφώθηκαν στα 27,637 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση 2,8 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (30,438 δισ. ευρώ).

ΞΕΚΙΝΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ IKA, ΟΑΕΔ & ΣΕΠΕ

Προαιρετικά από τις 15 Οκτωβρίου του 2012 και υποχρεωτικά από την 1η Μαρτίου 2013 σύμφωνα με την νέα απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  Aριθ. 17227/32/22.8.2012 (ΦΕΚ Β' 2346/22-08-2012) «Όροι και προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)», αντί από 1η Ιανουαρίου 2013 όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, οι εργοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον ΟΑΕΔ μια σειρά από έγγραφα, όπως Αναγγελίας πρόσληψης, Πίνακα προσωπικού, Αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, Καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, Βεβαίωσης Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και Αίτησης για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης. Κατά το διάστημα της μεταβατικής περιόδου, η οποία ορίζεται από 15/10/2012 έως τις 28/02/2013, η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων, είναι προαιρετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: