Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

"Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ" ΣΤΟ Ν.ΜΑΡΜΑΡΑ


sonata.jpgΤην εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική ερμηνεία της γνωστής ηθοποιού Κατερίνας Διδασκάλου, στο αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου « Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», θα έχουν όσοι επιλέξουν να βρεθούν στο αμφιθέατρο του Νέου Μαρμαρά Σιθωνίας, στις 13 Αυγούστου.

Η παράσταση αρχίζει στις 21.30 και η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.

«Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου λίγο πιὸ κάτου, ὡς τὴ...

μάντρα τοῦ τουβλάδικου, ὡς ἐκεῖ ποὺ στρίβει ὁ δρόμος καὶ φαίνεται ἡ πολιτεία τσιμεντένια κι ἀέρινη, ἀσβεστωμένη μὲ φεγγαρόφωτο τόσο θετικὴ σὰν μεταφυσικὴ ποὺ μπορεῖς ἐπιτέλους νὰ πιστέψεις πὼς ὑπάρχεις καὶ δὲν ὑπάρχεις πὼς ποτὲ δὲν ὑπῆρξες. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.»
Ένα μικρό απόσπασμα από το αριστουργηματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, ένας μικρός ύμνος στον ανεκπλήρωτο έρωτα, ένα μικρό μόνο δείγμα του πηγαίου ταλέντου ενός γνήσιου ποιητή.
Κάποτε, ο Φράνκλιν Μουρ είχε πει ««Ευλογημένη είναι η ανθρωπότητα που ο Θεός έδωσε σε μερικούς ανθρώπους την κατάρα να είναι ποιητές». Κάτι ήξερε! Ο Γιάννης Ρίτσος, υπήρξε αρχάγγελος της ποίησης. Ένας αρχάγγελος που αγαπούσε τους αδύναμους κι αγωνιζόμενους ανθρώπους όλου του κόσμου, μα που στιγμή δεν έπαψε ν’ αγαπά και την Ελλάδα με πάθος και τόλμη.
Η σονάτα του Σεληνόφωτος αποτελεί ένα κορυφαίο και διαχρονικό συνάμα έργο του. Έναν βαθιά θεατρικό, ερωτικό και πολιτικό παράλληλα μονόλογο που παρενέβη εξαιρετικά πολύπλοκα στην μετεμφυλιακή ελληνική πραγματικότητα. Η γυναικεία φιγούρα, που πρωταγωνιστεί, είναι κάτι παραπάνω από μια απελπισμένη γυναίκα. Στην πραγματικότητα είναι η αντανάκλαση της ζωής.
Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι η Κατερίνα Διδασκάλου έρχεται αντιμέτωπη με αυτό το «βαρύ» σε νόημα έργο ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές.
Ηθοποιός με διεθνή πορεία και αναγνώριση, έχει στο ενεργητικό της πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα των Ευριπίδη, Σοφοκλή, Μουρσελά, Βιτράκ, Λόρενς και άλλων. Στον κινηματογράφο έγινε η μούσα του Ερίκ Ρομέρ για την ταινία «Τριπλός πράκτορας » ενώ πρωταγωνίστησε σε 14 άλλες ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Το έργο πλαισιώνεται από την εξαιρετική μουσική που δημιούργησε ειδικά για το συγκεκριμένο ανέβασμα ο Μηνάς Αλεξιάδης και την κίνηση που επιμελήθηκε η Κατερίνα Διδασκάλου με την συμβολή της Αλίκης Γερμανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: