Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους στην εικόνα του Άξιον Εστί (ΦΩΤΟ)

Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με την κανονιοφόρο «Αρματωλός», η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» από τον ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης...

Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, και πλήθος πιστών την υποδέχθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Λευκού Πύργου, ενώ στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές. Τη συνόδευσε αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας με επικεφαλής των πρωτοεπιστάτη, πατέρα Μάξιμο.

«Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας οι Έλληνες στρεφόμαστε προς την Παναγία. Πολιτεία κι Εκκλησία πορεύονται για να στηρίξουν όσους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη βοήθεια του Θεού, με τη Βοήθεια της Παναγίας θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση».


Ευχαριστίες προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, που έδωσε τη χαρά να βρεθεί η εικόνα της Παναγίας δίπλα στη δοκιμαζόμενη ελληνική πολιτεία, εξέφρασε ο κ. Τζιτζικώστας.


Στους ακατάλυτους δεσμούς της Θεσσαλονίκης με το Άγιον Όρος αναφέρθηκε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος συνέδεσε το γεγονός με την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, γι΄ αυτό τη θεωρεί ως πράξη παρηγοριάς για τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση.


Ο πρωτοεπιστάτης Μάξιμος είπε ότι η μεταφορά τής εικόνας στη Θεσσαλονίκη προσφέρει πνευματική ανακούφιση, τόνωση του ηθικού και ευλογία στον ελληνικό λαό. Πρόσθεσε πως η απελευθέρωση του Αγίου Ορους θα εορταστεί στις 2 Νοεμβρίου.


Στη συνέχεια, η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε με λιτανεία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, όπου και θα ακολουθήσει επίσημη δοξολογία και πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό θεωρείται προστάτιδα εικόνα όλων των μονών του Αγίου Όρους, ενώ αντίγραφα της βρίσκονται σε όλα τα μοναστήρια.

Η έξοδος της εικόνας από το Άγιο Όρος, που πραγματοποιείται μόνο σε ειδικές περιστάσεις, είναι η πέμπτη κατά σειρά και αποφασίστηκε μετά από αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου.

Η πρώτη είχε γίνει το 1963 στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε το 1985 στη Θεσσαλονίκη, η τρίτη το 1987 στην Αθήνα, ενώ η τέταρτη ήταν το 1999 και πάλι στην Αθήνα μετά από τον ισχυρό σεισμο.



axion esti1
axion esti2
axion esti3
axion esti4
axion esti5
axion esti6
axion esti7
axion esti8

Πηγη φωτογραφιας: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: