Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Βίντεο από τα επεισόδεια στην Ιερισσό Χαλκιδικής

Η συνεχιζόμενη τακτική της Αστυνομίας, να συλλαμβάνει και προσάγει για ελέγχους DNA κατοίκους του δήμου Αριστοτέλη, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την...
εμπρηστική επιδρομή της 17 Φεβρουαρίου 2013 στις “Σκουριές”, φτάνοντας ακόμη και σε έλεγχο μαθητών, έχει εξοργίσει τους δημότες της περιοχής, οι οποίοι σήμερα προχώρησαν σε δυναμικές ενέργειες. Όταν πληροφορήθηκαν την άφιξη αστυνομικών, συνοδεία εισαγγελικών λειτουργών, στην Ιερισσό για τον γνωστό σκοπό, έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο του χωριού, παρεμποδίζοντας την διέλευσή τους, με συνέπεια οι δυνάμεις των ΜΑΤ να χρησιμοποιήσουν χημικά, οι δε αντιδρώντες κάτοικοι να ανάψουν φωτιές με πυροδότηση ελαστικών, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων, Μιχάλης Βλαχόπουλος, κατήγειλε ότι χημικά έπεσαν μέσα στο σχολείο αλλά και σε ένα ιατρείο, προκαλώντας την λιποθυμία τριών μαθητών, ενώ πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων αναφέρουν προσαγωγές ανηλίκων στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν ως συνέχεια του τεταμένου κλίματος, που προκλήθηκε το πρωί με την σύλληψη πέντε ατόμων από την Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγία, τα οποία μεταφέρθηκαν με κλούβες στη Θεσσαλονίκη.
Τα σημερινά γεγονότα στην Ιερισσό απασχόλησαν τα πολιτικά κόμματα (κυρίως της αντιπολίτευσης), τα οποία δια των εκπροσώπων τους στη Βουλή καταδίκασαν τον υπερβάλλοντα ζήλο της Αστυνομίας.
Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σήμερα το πρωί, τετρακόσια (400) περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν- απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου - Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών, που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις "Σκουριές" Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17-02-2013.
Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δυο αστυνομικοί. Τελικά η διέλευση των αστυνομικών επετεύχθη με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωθέντες, κινούμενοι προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού.
Δεν πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε κανένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ σχετικές καταγγελίες σε Μ.Μ.Ε για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής, διαψεύδονται κατηγορηματικά.

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής
Με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ιερισσό σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, μεταξύ Αστυνομικών Δυνάμεων και κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Δύο χρόνια τώρα η κοινωνία της Βόρειας Χαλκιδικής βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας της διαδικασίας εγκατάστασης εργοστασίου εξόρυξης χρυσού.
Όπως και παλαιότερα έτσι και σήμερα δηλώνουμε την αναγκαιότητα έναρξης εμπεριστατωμένου διαλόγου, μέσα από τον οποίο μπορεί να προκύψει μία βάση συνεννόησης. Με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο και με την ίδια ένταση που καταδικάσαμε την προ ημερών επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού, καταδικάζουμε και σήμερα απερίφραστα κάθε είδους δράση και ενέργεια που προκαλεί την αναστάτωση των κατοίκων και που θέτει σε κίνδυνο απλούς ανθρώπους και γυναικόπαιδα.
Καλούμε για μια ακόμα φορά την Κυβέρνηση, να ξεκινήσει άμεσα διάλογο, ώστε να αποφευχθούν οι ακρότητες από όποια πλευρά κι αν προέρχονται.
Επισημαίνουμε, τέλος, ότι οι επενδυτικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις δεν εγκαθίστανται και δεν λειτουργούν ούτε με την προστασία των ΜΑΤ ούτε με τις συνεχείς αστυνομικές παρεμβάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: