Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΙΕΡΙΣΣΟΣ XΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Βήματα αποκλιμάκωσης

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των κατοίκων της Ιερισσού, ο αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Βάιος Χονδρός και ένας δικηγόρος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», ενώ δεν παρέστη ο δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου Χρήστος Πάχτας, επειδή δεν είχε ενημερωθεί.
Ο εισαγγελέας συνέστησε προς όλες τις πλευρές ψυχραιμία και δεσμεύτηκε να αποτελέσει ο ίδιος τη γραμμή επικοινωνίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν «υπερβολικές επιχειρήσεις της αστυνομίας», όπως χαρακτηρίστηκε η...

είσοδος δυνάμεων ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στην Ιερισσό, για να γίνουν κατ’ οίκον έρευνες. Ακόμη επικρίθηκαν από τους κατοίκους και τους συνηγόρους τους η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων μέχρι και σε σχολείο, όπως και η διαρκής λήψη γενετικού υλικού από προσαχθέντες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Πέμπτης. Από την πλευρά της αστυνομίας τονίστηκε πως η επιχείρηση λόγω του μεγέθους των ερευνών δεν μπορούσε να έχει άλλη διάσταση και πως η αντίδραση των κατοίκων που έστησαν οδοφράγματα προκλήθηκε πριν από την έναρξη των ερευνών. Ακόμη υποστηρίχθηκε πως οι υπόλοιπες ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν τοποθετήθηκε.
Ο κ. Γιαννάκης δεσμεύτηκε πως θα ενημερώνεται διαρκώς, προκειμένου όλες οι έρευνες να γίνονται στο πλαίσιο του νόμου και του συντάγματος, ενώ οι εκπρόσωποι των κατοίκων έδωσαν διαβεβαιώσεις πως στόχος τους δεν είναι να αποτραπούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών αλλά οι παράνομες ενέργειες από την πλευρά των διωκτικών αρχών.
Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση οι συνήγοροι των κατοίκων Μ. Λαμτζίδης και Ελ. Ιωαννίδου, η σύσκεψη μόνον ως γεγονός κινείται στη θετική κατεύθυνση, «επειδή υπάρχει ανοιχτή γραμμή με την εισαγγελία για την αποκλιμάκωση της έντασης». Εξήγησαν ότι στόχος όλων είναι αυτός, ενώ ανέφεραν πως ύστερα από συνεννόηση με τον εισαγγελέα θα κατατεθεί αναφορά σχετική με την παραβίαση των δικαιωμάτων των κατοίκων με τις αθρόες προσαγωγές και λήψη γενετικού υλικού. «Υπάρχει αισιοδοξία ότι, αφού θα είμαστε σε επαφή, θα αποτραπεί οποιαδήποτε παρεκτροπή στη συνέχεια», υπογράμμισε η κυρία Ιωαννίδου.
Εξάλλου χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο οι τέσσερις συλληφθέντες κάτοικοι της Ιερισσού, τα σπίτια των οποίων ερευνήθηκαν από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Οι κατηγορίες δεν έχουν σχέση με την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές και αφορούν τα πλημμελήματα της κατοχής κυνηγετικού όπλου χωρίς άδεια, της κατοχής κροτίδων και ασυρμάτου, πάλι χωρίς άδεια. Όλοι τους πήραν προθεσμία από το αυτόφωρο για τις 20 του μήνα, ενώ αναβλήθηκε και η δίκη ακόμη τεσσάρων συλληφθέντων από επεισόδια του Σεπτεμβρίου στην ίδια περιοχή.
Χθες πάντως οι κλήσεις για καταθέσεις κατοίκων συνεχίστηκαν από την αστυνομία, χωρίς να προκληθούν προβλήματα, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο κατά της επένδυσης των μεταλλείων στη Θεσσαλονίκη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
 Νέα διαβεβαίωση για την επένδυση
Σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα τείνει να μετατραπεί η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση και την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ γίνει κυβέρνηση, θα τη ματαιώσει…
Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου αναφορικά με τη δημιουργία μεταλλείων χρυσού στη Θράκη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση επανεξετάζει νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων για την επένδυση του έργου ‘Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα, δήμου Αλεξανδρούπολης, περιφερειακής ενότητας Έβρου, περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης’ της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε. προτού προχωρήσει στην τελική της απόφαση», είπε χαρακτηριστικά, κάτι που από πολλούς μεταφράστηκε ότι η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Θράκης, προκειμένου να μην ανοίξει και νέο μέτωπο… Αναφορικά με τα μεταλλεία της Κασσάνδρας και την ανοικτή εξόρυξη στις Σκουριές, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει και έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες».

«ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ» ΛΕΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό, επανέλαβε την πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εφόσον αναλάβει τα ηνία της χώρας, θα ματαιώσει την επένδυση στις Σκουριές. Παράλληλα, καταδίκασε την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «βγήκε με ύφος μάγκα στη Βουλή» και πως η διαβεβαίωσή του ότι η επένδυση στη Χαλκιδική θα υλοποιηθεί με κάθε τρόπο, ενθάρρυνε τους αστυνομικούς. Κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. να «αλλάξει τρόπο λειτουργίας» και να σέβεται του νόμους, για να είναι αποδεκτή, ενώ αναφορικά με την ανοικτή εξόρυξη που επιχειρείται να γίνει στις Σκουριές υποστήριξε ότι θα καταδικάσει τους κατοίκους σε «αργό θάνατο», προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή. Στο μεταξύ, χθες οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κατερίνα Ιγγλέζη (Χαλκιδικής), Λίτσα Αμμανατίδου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Γριτσέλη Παναγιώτα (Τρικάλων) προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τον τρόπο που η ΕΛ.ΑΣ. συμπεριφέρεται στους κατοίκους των χωριών της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής μετά την επίσκεψη Δένδια. Κατήγγειλαν ότι την προχθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό και υποστήριξαν ότι η ΕΛ.ΑΣ. καταπατά τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των προσαχθέντων για τη διαλεύκανση της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές.

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: