Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Εκδήλωση για την ΚΑΠ και την κτηνοτροφία στη Χαλκιδική

Την Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, στις 21.00, στην Γαλάτιστα, Χαλκιδικής, η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα: «Κοινή Αγροτική Πολιτική & Κτηνοτροφία», με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη, δημοσιογράφο ΑγροΝέα, συνεργάτη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ.


Από την πρώτη επίσημη ενημέρωση στις... 26/10/2010 στις Βρυξέλλες για την σχεδιαζόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, ο κ. Δ. Μιχαηλίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής-ΚΓΠ 182 φορές το 2011 και 196 φορές το 2013, ενώ από την αρχή του 2013 μέχρι σήμερα συμμετείχε σε 134 συνέδρια, ημερίδες, συσκέψεις για την ΚΓΠ και την Αγροτική Επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλακογλίδης (6946688616) είπε: Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής «ξεκινά» την επίσημη πρώτη δημόσια εκδήλωσή της με πρώτο ενδιαφέρον στην κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με την μεταποίηση από τον ίδιο τον αγρότη της δικιάς του παραγωγής (μικρά τυροκομεία-TyroBox) και με ανάπτυξη νέων τρόπων ιδιοπαραγωγής φρέσκιας ζωοτροφής (αρτίβλαστα-φύτρα DNA).

Η καθετοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής είναι η σωστότερη λύση που προσφέρεται με την κατασκευή μικρού τυροκομείου σε ένα χώρο τύπου container. Η απλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής τυριού, αλλά και η εγκατάσταση του container είναι μία πρωτοποριακή ιδέα, για επεξεργασία 300-1500 λίτρων γάλακτος σε κάθε κύκλο τυροκόμησης (3,5 ώρες περίπου).

Οι Ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες κατά κύριο λόγο είναι μικρές και διάσπαρτες και αυτό δυσκολεύει την εν γένει διαχείριση τους αλλά και ανεβάζει πολύ το κόστος των ζωοτροφών λόγω των υψηλών μεταφορικών δαπανών και άλλων παραγόντων, ενώ το 60-70% του κόστους τους απορροφάται από την διατροφή. Έλληνες τεχνικοί κατασκεύασαν εγκατάσταση μορφής container η οποία βασίζεται στη μέθοδο παραγωγής νωπής και φρέσκιας χορτονομής με τη μέθοδο της υδροπονικής, που θα παράγεται επιτοπίως στον χώρο που βρίσκονται τα κοπάδια, βελτιώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική βιωσιμότητα.

Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν σύστημα διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ήδη διαμορφώνονται οι παράμετροι για την διαχείριση κτηνοτροφικών μονάδων, όπως είναι η agrostis.

Ο ζωοτέχνης κ. Δ. Ρουκάς έχει παρουσιάσει σε πολλές ομιλίες σε συνεργασία με Ενώσεις Νέων Αγροτών (Ροδόπης, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών κλπ) την ανάγκη υιοθέτησης νέων συστημάτων και σύγχρονης τεχνολογίας που να λύνουν χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, όπως παρουσιάστηκαν με επιδεικτική μικρή εγκατάσταση στην τελευταία Zootechnia σε συνεργασία με το περιοδικό Ζοοκόμος και το ΑΠΘ.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στη Γαλάτιστα, Χαλκιδικής κ. Κ. Γαλανόπουλος-6976468297.

Δεν υπάρχουν σχόλια: