Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Βαλκάνιοι και Ρώσοι σώζουν τη φετινή τουριστική σεζόν στη βόρεια Ελλάδα

Οι Βαλκάνιοι και οι Ρώσοι σώζουν την «παρτίδα» της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς οι Έλληνες είναι «εξαφανισμένοι» για ακόμη μία χρονιά… Έτσι, μπορεί τα ξενοδοχεία να σημειώνουν καταγράφουν καλές πληρότητες, καταλαβαίνουν ωστόσο τη διαφορά στους τζίρους τους, καθώς «σαν τον έλληνα πελάτη… δεν έχει!».
Στη Χαλκιδική, η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε με πληρότητες 35% τον Μάιο και 85% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, κ. Γρηγόρη Τάσιο, ο οποίος εκτιμά ότι...
«αυτές οι χρονιές που διανύουμε είναι ‘χρονιές επιβίωσης’».
Τον τρέχοντα μήνα, τα ξενοδοχεία άνω των 80 κλινών έχουν μέση πληρότητα 85% και τα κάτω των 80 κλινών 75%: «Δουλεύουμε παντού με την ξένη αγορά, κυρίως με ρώσους και ουκρανούς τουρίστες, στους οποίους καταγράφεται αύξηση 10%» εξηγεί στη «ΜτΚ» ο κ. Τάσιος.
Τα «ηνία» στη Χαλκιδική εξακολουθεί να κρατά η Γερμανία -μάλιστα, φέτος καταγράφεται μια μικρή αύξηση στους γερμανούς τουρίστες. Σημαντική αύξηση παρατηρείται και στον οδικό τουρισμό, καθώς «οι μισές από τις διανυκτερεύσεις μας προέρχονται από επισκέπτες που φτάνουν οδικώς στη Χαλκιδική» όπως σημειώνει ο πρόεδρος των τοπικών ξενοδόχων. Από τους ανατολικοευρωπαίους τουρίστες, περισσότεροι σε σχέση με πέρσι είναι οι Τσέχοι, οι Ούγγροι και οι Πολωνοί.
Παράλληλα, φέτος η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής πραγματοποίησε «άνοιγμα» προς την τουρκική αγορά (με αποτέλεσμα να αναμένονται περί τους 6.000 τούρκους τουρίστες), αλλά και προς την Ιταλία (απ’ όπου αναμένεται αύξηση των αφίξεων τον Αύγουστο). Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει με αύξηση 7%-8% στις διανυκτερεύσεις.

ΠΕΛΑΤΕΣ LOW BUDGET
«Υπάρχει μια καλή δυναμική… Συνολικά ο τζίρος θα κινηθεί λίγο καλύτερα σε σχέση με το 2012» σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι πολλές από τις κρατήσεις έγιναν πολύ νωρίς και με μεγάλα ποσοστά έκπτωσης...
Επιπλέον, φέτος «η πελατεία είναι μεσαίου επιπέδου -και πιο κάτω…», όπως επισημαίνει, από άποψη οικονομικής ευρωστίας, πελάτες δηλαδή που δεν κάνουν επιπλέον κατανάλωση εντός του ξενοδοχείου. Αυτό έχει, αυτονόητα, συνέπειες  και στον συνολικό τζίρο, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Τάσιος, «το food cost είναι αυξημένο κατά 5%-7% και προστίθεται στις ανελαστικές δαπάνες μας».
Ο προβληματισμός των ξενοδόχων συνίσταται στο γεγονός ότι το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής απευθύνεται πλέον στον μαζικό τουρισμό, δηλαδή σε τουρίστες με μεσαίο ή χαμηλό προϋπολογισμό διακοπών. Όσο για την ελληνική αγορά, απλώς… «δεν υπάρχει», όπως σχολιάζει ο κ. Τάσιος: «Η πτώση είναι κάθετη σε σχέση με πέρσι, όταν επίσης είχαμε μεγάλη μείωση. Είχαμε εκδρομείς της μίας ή των δύο διανυκτερεύσεων -για παράδειγμα, οι εκδρομείς του Αγίου Πνεύματος. Πλέον, περιμένουμε μήπως και δούμε Έλληνες μετά τις 25 Ιουλίου ή από τον Αύγουστο και αργότερα -ίσως ακόμη και τον Σεπτέμβριο, με τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού...».

Αύξηση 20% στους εκδρομείς από το εξωτερικό
 «Η κίνηση στην εσωτερική αγορά είναι τραγική. Περιμένουμε τα δύο προγράμματα κοινωνικού τουρισμού -της Αγροτικής Εστίας και της Εργατικής Εστίας-, μήπως και δούμε ξανά έλληνες τουρίστες» εξηγεί στη «ΜτΚ» ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, κ. Δημήτρης Χαδαλής. «Ευτυχώς, έχουμε αύξηση 20% από τους ξένους τουρίστες -κυρίως από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία- και αναπληρώνουμε τις πολύ μεγάλες απώλειες. Οι πληρότητές μας κινούνται αυτήν την περίοδο στο 70%-80%. Υπάρχουν ακόμη δωμάτια σε τιμές προσιτές -από 30 έως 50 ευρώ το δίκλινο».
Για την περιοχή προ του Άθω «είναι μια πολύ καλή χρονιά», σύμφωνα με την υπεύθυνη Μάρκετινγκ του τοπικού Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, κυρία Μαρία Παπά. Έτσι, παρατηρείται αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Ιταλία, μικρή άνοδος στην κίνηση από τη Γερμανία και, επίσης, αύξηση στους βαλκάνιους τουρίστες, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, απ’ όπου η Ολυμπιάδα απέχει μόλις μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο.

ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ
Οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ, από την άλλη, ζουν μία από τις χειρότερες χρονιές τους: «Οι δικοί μας πελάτες έκαναν περιηγητικό τουρισμό. Όμως, το οδικό ταξίδι κοστίζει πολλά σε καύσιμα και διόδια. Οι ξένοι φέτος είναι πολύ λιγότεροι, ενώ οι Έλληνες θα κάνουν διακοπές 1η με 15 Αυγούστου και το υπόλοιπο καλοκαίρι αρκούνται σε αυθημερόν εκδρομές στη θάλασσα. Όμως, τουριστική περίοδος δύο εβδομάδων δεν θεωρείται τουρισμός…» υποστηρίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κάμπινγκ, κ. Αντώνης Δελήδημητρίου.

ΠΙΕΡΙΑ Δωμάτια μισοτιμής
 «Η κατάσταση με τις προκρατήσεις προοιωνιζόταν καλύτερη, σήμερα όμως η εικόνα είναι λιγότερο ενθαρρυντική…» επισημαίνει, μιλώντας στη «ΜτΚ», η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κυρία Αφροδίτη Λέινα. «Έχουμε μια μικρή αύξηση 5% στους Γερμανούς τον Ιούλιο και άλλο ένα 7% στους Ρώσους. Επίσης, έχουμε την επανεμφάνιση των Πολωνών στην Πιερία και μια μικρή αύξηση στους Σέρβους».
Η κίνηση φέτος άρχισε ήδη από το Πάσχα, με τους βαλκάνιους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή οδικώς. Το ίδιο επαναλήφθηκε και του Αγίου Πνεύματος… Πάντως, παρά την αυξημένη κίνηση, οι ξενοδόχοι προσδοκούν ότι ο τζίρος τους θα μειωθεί, καθώς, για να πουλήσουν τουριστικά πακέτα, μείωσαν τις τιμές τους κατά 50%: «Διαθέτουμε τα καταλύματά μας σε τιμές Εργατικής Εστίας. Ελπίζουμε σ’ ένα καλό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε…».

ΘΑΣΟΣ Καλώς ήρθε ο Μόσκοβος
Στα φέρι για Θάσο υπήρχαν ημέρες που από τα 100 αυτοκίνητα τα 90 είχαν πινακίδες Βουλγαρίας… Η κίνηση από τη γειτονική χώρα κορυφώθηκε μεταξύ Πάσχα και Αγίου Πνεύματος, όταν «μας είχαν κάνει κατάληψη -κυριολεκτικά!» όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Πέρσι, η Θάσος έκανε «άνοιγμα» στη ρωσική αγορά, ενώ φέτος δύο τουριστικοί πράκτορες δραστηριοποιούνται στο νησί, με αποτέλεσμα οι διανυκτερεύσεις ρώσων τουριστών να έχουν αυξηθεί κατά 10%. Αύξηση 15% καταγράφεται και στους Ρουμάνους και 5%-8% στους Σέρβους και τους Βούλγαρους. Σταθερά πρώτη για τη Θάσο παραμένει η αγγλική αγορά.
Συνολικά πραγματοποιούνται 27 πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα προς το αεροδρόμιο της Καβάλας, απ’ όπου οι ταξιδιώτες κατευθύνονται προς τη Θάσο: «Από διανυκτερεύσεις πάμε καλά. Στους τζίρους δεν είμαστε αντίστοιχα καλά…» παραδέχεται πάντως ο κ. Παπαδημητρίου, καθώς «οι ξένοι δεν είναι τόσο καταναλωτικοί όσο οι Έλληνες», για τους οποίους σχολιάζει: «Δεν πιστεύω ότι οι συμπατριώτες μας θα ξαναγίνουν ποτέ τόσο καταναλωτικοί όσο ήταν στο παρελθόν…».

ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Αύξηση 10% στο α’ εξάμηνο
Αύξηση 10% σημείωσαν στο α’ εξάμηνο του έτους οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Έτσι, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αφίχθηκαν στη χώρα 4.459.395 επισκέπτες, έναντι 4.051.550 το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, οι αφίξεις και τα έσοδα μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 2%-3% υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για φέτος (με αρχικό υπολογισμό για 17 εκατ. τουρίστες και 11 δισ. ευρώ έσοδα).
Η υψηλότερη αύξηση (68,15%) στις αφίξεις ξένων τουριστών στο εξάμηνο καταγράφηκε στη Μύκονο, με 42.302 επισκέπτες, έναντι 25.158 τουριστών το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Καλαμάτα, με αύξηση 41,99% (καθώς καταγράφηκαν 18.788 αφίξεις τουριστών έναντι 13.232 επισκεπτών το 2012) και ακολουθούν η Σαντορίνη με αύξηση 27,51% (15.000 επιπλέον τουρίστες), η Κεφαλονιά με αύξηση 22,55%, τα Χανιά με 21,5%, η Ζάκυνθος με 19,75%, το Ηράκλειο με 18,58%, η Κως με 18,27%, η Κέρκυρα με 14,88%, το Άκτιο με 14,79%, η Ρόδος με 10,32%, η Καβάλα με 8,69%, ο Άραξος με 6,04%, η Θεσσαλονίκη με 2,13% και η Σκιάθος με οριακή αύξηση 0,12%.

ΙΝΚΑ Διακοπές γιοκ φέτος για επτά στους δέκα Ελληνες
Όνειρο θερινής νυκτός θα είναι φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές για το 73% των Ελλήνων, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-8 Ιουλίου, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 545 άτομα.
Το «κάθε φέτος και χειρότερα…» επιβεβαιώνεται, καθώς στην ίδια έρευνα πέρσι το 69% δήλωνε πως δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Η πλειοψηφία (70%) αποφάσισε να ξεχάσει τις διακοπές για οικονομικούς λόγους, το 20% νιώθει ανασφάλεια λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθειας, ενώ μόνον ένας στους δέκα επικαλείται επαγγελματικές υποχρεώσεις ή άλλους λόγους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, απ’ όσους τελικώς πάνε διακοπές, οκτώ στους δέκα θα αποδράσουν το πολύ για πέντε ημέρες. Οι περισσότεροι, δε, θα επιδιώξουν να μείνουν σε ιδιόκτητο (52%), σε συγγενικό ή φιλικό σπίτι (28%) και μόνον ένας στους πέντε (20%) προτιμά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια.
Η διάρκεια των διακοπών όλης της οικογένειας φαίνεται ότι περιορίζεται ολοένα και περισσότερο, τείνοντας να εξαλειφθεί. Το 2013, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι διακοπές της μέσης οικογένειας θα είναι τέσσερις ήμερες για το 40%, επτά ημέρες για το 25%, δέκα ήμερες για το 20%, δεκαπέντε ήμερες για το 13% και είκοσι ήμερες μόλις για το 2%.

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ «Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο ‘ευνουχισμός’ του μεγαλύτερου λιμανιού των Βαλκανίων;»
Σχετικά με τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά, ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά αποδεικνύει πως υπάρχει έλλειμμα σεβασμού προς τους πολίτες της μακεδονικής πρωτεύουσας και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Επί σειρά ετών καταγγέλλουμε μια εξοργιστική πραγματικότητα, που θέλει το επιβατικό κοινό της Μακεδονίας, της Θράκης, αλλά και της βαλκανικής ενδοχώρας να αναγκάζεται να ταξιδέψει οδικώς ώς τον Πειραιά, για να επισκεφθεί τα νησιά μας. Αδυνατώ να κατανοήσω ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο ευνουχισμός τού μεγαλύτερου λιμανιού των Βαλκανίων. Είναι, όμως, σαφές ότι οι εξαγγελίες περί ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, περί αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μας, εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδυτών θα πέφτουν στο κενό όσο δεν αντιμετωπίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος της Βόρειας Ελλάδας. Ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του».

ΕΠΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΕΞΟΧΙΚΑ Μείον 10.000 διανυκτερεύσεις
Ο ανταγωνισμός για τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής δεν προέρχεται μόνον από τους συναδέλφους τους άλλων περιοχών, αλλά και από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, που βάζουν ενοικιαστήριο στα σπίτια τους, αναζητώντας ένα έξτρα εισόδημα για το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρη Τάσιο, το φετινό καλοκαίρι ο κλάδος θα έχει 10.000 διανυκτερεύσεις λιγότερες, λόγω των επισκεπτών που θα επιλέξουν να νοικιάσουν για έναν ή περισσότερους μήνες μια εξοχική κατοικία. Όπως υποστηρίζει, το φαινόμενο παρατηρείται σε μεγάλους οικισμούς με ανεπτυγμένη οικιστική ζώνη, όπως τα Φλογητά, η παραλία Διονυσίου, η Νικήτη, ο Μαρμαράς κοκ.
«Εφόσον η ενοικίαση πραγματοποιείται με μισθωτήριο συμβόλαιο, είναι καθ’ όλα νόμιμη» σημειώνουν παράγοντες της κτηματαγοράς. Πάντως, η τοπική ένωση ξενοδόχων καλεί τα μέλη της σε εγρήγορση, ώστε να εντοπιστούν περιστατικά παραπλανητικής διαφήμισης ή αδήλωτων μισθωμάτων και να καταγγελθούν στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: