Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πανηγυρίζει ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής τον πολιούχο του

Τριήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη δημοτική κοινότητα του Ταξιάρχη από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου 2013 προς τιμήν του πολιούχου και προστάτη του χωριού, Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Το πρόγραμμα των Ιερών ακολουθιών έχει ως εξής:

 Πέμπτη 7 Νοεμβρίου (ώρα 5μ.μ.) : Περιφορά ιεράς Εικόνας και στη συνέχεια...

πανηγυρικός Εσπερινός Παρασκευή 8 Νοεμβρίου (7:30πμ) Όρθρος-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας
  • Παρασκευή 8 Νοεμβρίου (17:00μ.μ) Εσπερινός - Ιερά παράκληση
  • Σάββατο 9 Νοεμβρίου (07:30πμ) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία-Κτητορικό Μνημόσυνο
  • Σάββατο 9 Νοεμβρίου (17:00μμ) Εσπερινός ιερά παράκληση Αγίων Αρχαγγέλων
   Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν  "Λούκοβη", όμως περίπου το 1928 το χωριό μετονομάστηκε σε "Ταξιάρχης", προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η θαυματουργή εικόνα του οποίου φυλάσσεται σε αυτό ως Ιερό Κειμήλιο και Ιερά Παρακαταθήκη.
   Η εικόνα του Αρχαγγέλου βρίσκεται στο κουβούκλιο, "θρόνο", όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι του Ταξιάρχη, αριστερά του Ναού. Έχει διαστάσεις 0,865 μ. με 0,585 μ. και είναι "ντυμένη" με ασημένιο πουκάμισο. Κατά πάσα πιθανότητα η θαυματουργή εικόνα του Αγίου  Ταξιάρχου προέρχεται από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, μετόχι της οποίας ήταν η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό. Στο κάτω μέρος του φορέματος υπάρχει η επιγραφή "θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ", με ημερομηνία, 1872.   


Το ασημένιο φόρεμα (πουκάμισο) φτιάχτηκε από προσφορές των πιστών στη Ρωσία. Το ιστορικό του "πουκαμίσου", της εικόνας, έχει ως εξής:  Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι έκαναν επιδρομή στο χωριό. Οι κάτοικοι στην προσπάθεια τους να σωθούν εγκατέλειψαν το χωριό παίρνοντας μαζί τους τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Καθώς οι Τούρκοι κόντευαν να πιάσουν τους φυγάδες, αυτός που κρατούσε την εικόνα, την έκρυψε σε κάποια μικρή σπηλιά στην περιοχή που ονομάζεται "Αρκουδόλακας".

   Οι Τούρκοι ανακάλυψαν την Ιερή εικόνα και προσπάθησαν να την πυρπολήσουν. Όμως, ω του θαύματος! Η εικόνα απομακρύνθηκε από τη φωτιά, έπεσε μέσα στο ποτάμι που περνούσε από εκεί και στάθηκε όρθια μέσα στο νερό. Οι κάτοικοι όταν επέστρεψαν από τη φυγή, βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα και την τοποθέτησαν στη θέση της, πίσω στο Ναό. Με την πρώτη ευκαιρία συγκέντρωσαν χρήματα και έφτιαξαν το φόρεμα του Ταξιάρχου για να καλυφθούν οι φθορές από την πυρπόληση.

   Τα θαύματα του Ταξιάρχη
   Οι κάτοικοι του Ταξιάρχη τιμούν με ιδιαίτερη θέρμη τον Αρχάγγελο και μαρτυρούνται πλήθος θαυμάτων, με τη μεσιτεία του Αγίου Αρχαγγέλου.


  Την εποχή που οι Βούλγαροι μάστιζαν τις περιοχές της Μακεδονίας, στην περιοχή του Χολομώντα σκοτώθηκε ένα βουλγαρικό απόσπασμα, περίπου είκοσι ατόμων. Ως αντίποινα αιχμαλωτίστηκαν είκοσι νέοι από τον Ταξιάρχη και οδηγήθηκαν όλοι οι κάτοικοι στη θέση "Αλώνι" για να παρακολουθήσουν την παραδειγματική τιμωρία τους. Την ώρα που ο Ιερέας διάβαζε ευχές στους ετοιμοθάνατους,  ω! του παραδόξου θαύματος, μπροστά στα μάτια όλων, το πολυβόλο που είχε ετοιμαστεί για την εκτέλεση, γύρισε προς το μέρος του αρχηγού του βουλγαρικού τάγματος και τον τραυμάτισε στα πόδια.

   Έκπληκτοι μπροστά στο συμβάν οι Βούλγαροι ρώτησαν τους ντόπιους ποιόν έχουν Πολιούχο στο χωριό, ελευθέρωσαν τους κρατουμένους και έφυγαν χωρίς να πειράξουν κανένα.

   Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολλές φορές οι κάτοικοι του χωριού ακούνε κρότους και θόρυβο μέσα από το Ναό και τότε λένε ότι "ο Άγιος θρονιάστηκε" δηλαδή ότι έλειπε η Χάρη από το προσκυνητάρι - θρόνο, προς βοήθεια κάποιου που είχε ανάγκη και τότε επέστρεφε.

του Θοδωρή Δούκα
halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: