Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ


Image Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς την υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη για την περικοπή του προγράμματος ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των ΜΜΕ κατά ποσοστό 50% και για τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των επιδοτήσεων.
Το Επιμελητήριο αναφέρει ότι με έκπληξη πληροφορήθηκε τη μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου, των υπηρεσιών, αλλά και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise) που υπάγονται στις θεματικές ενότητες που επιχορηγούνται.
Να σημειωθεί ότι η μείωση του ποσού του προϋπολογισμού κατά 50% (από συνολικό αρχικό ύψος 1,050 δισ. ευρώ στα 500 εκατομ. ευρώ), έχει έντονα αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα, γιατί έτσι στερούνται οι επιχειρήσεις της δυνατότητας επέκτασης τους και ανανέωσης του εξοπλισμού τους και έρχεται σε αντίθεση με τα προεκλογικώς λεγόμενα από την σημερινή κυβέρνηση, για τόνωση της αγοράς.
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν νοείται να αλλάξουν οι όροι των ήδη ευρισκόμενων σε εξέλιξη προκηρύξεων. Πολλοί επιχειρηματίες έλαβαν την απόφαση να μετέχουν στο πρόγραμμα, έχοντας υπόψη το συνολικό αρχικό προϋπολογισμό του και τις αυξημένες πιθανότητες να ενταχθούν σ’ αυτό. Αν ο προϋπολογισμός μειωθεί στο μισό, τούτο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βαθμολογία των προτάσεων που θα υποβληθούν, η οποία θα ανέβει κατά πολύ και θα αποκλείσει από πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια της χρηματοδότησή τους. Επιπλέον πολλές επιχειρήσεις, από την προδημοσίευση του προγράμματος, από τις 25 Μαΐου και μετά, προχώρησαν ήδη σε διάφορες δαπάνες προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα..
Με τη προκήρυξη του προγράμματος του ΕΣΠΑ, πολλές επιχειρήσεις γνωρίζοντας την υψηλή βαθμολογία που συγκεντρώνουν, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, προχώρησαν ήδη σε επιπλέον δαπάνες υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων. Επομένως αν τώρα αλλάξουν οι όροι του προγράμματος και απορριφθούν οι προτάσεις των επιχειρήσεων, λόγω μείωσης του προϋπολογισμού του, θα δημιουργήσει αρκετά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις και θα προκαλέσει τη δυσπιστία και τη δυσαρέσκεια των επενδυτών.
Σας παρακαλούμε λοιπόν να επανεξετάσετε την απόφαση σας και να επαναφέρετε τον προϋπολογισμό του προγράμματος στο αρχικό του μέγεθος, προκειμένου το ΕΣΠΑ να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, της αλλαγής της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας. Επιπλέον ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, πέραν του ενός έτους, που παρατηρείται στην εκταμίευση της δημόσιας επιχορήγησης σε ΜΜΕ που έχουν ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα με ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης τις τράπεζες.
Ειδικότερα η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση παρατηρείται σε ΜΜΕ που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ 2000-2006 και της Πρωτοβουλίας INTEREG III. Ενώ η πιστοποίηση και η οριστική παραλαβή των έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί από τις τράπεζες, σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος, το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο του 2008, αυτή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους.
Μετά την αργοπορημένη παραλαβή των έργων, οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις , με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που ανέμεναν τις οικονομικές ενισχύσεις από τα προγράμματα, να αδυνατούν να εφαρμόσουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό. Κυρία Υπουργέ, περιμένουμε να λάβετε υπόψη σας τα καίρια αυτά θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και να δοθούν οι λύσεις εκείνες που θα ανακουφίσουν και θα τονώσουν την αγορά, η οποία μαστίζεται από φοβερή έλλειψη ρευστότητας».
Πηγή:halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: