Υπέρ της ριζοσπαστικής αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτή προωθείται από την κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης» και την ευρεία συνένωση ΟΤΑ σε όλη τη χώρα υπό όρους, ωστόσο και προϋποθέσεις, τάσσεται η πλειοψηφία των δημάρχων των μεγάλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη μεγάλων και ισχυρών δήμων για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, ωστόσο σημειώνουν ότι για να έχει αποτέλεσμα η αναδιάρθρωση, θα πρέπει να συνοδευτεί από την ενίσχυση των καινούργιων ΟΤΑ με ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικές υποδομές και κυρίως με οικονομικούς πόρους. Το τελευταίο θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε οι νέοι και ισχυρότεροι δήμοι να έχουν οικονομική αυτοτέλεια κι έτσι να μπορούν να υλοποιούν όλα τα προωθούμενα προγράμματα για την κάλυψη των αναγκών.Κεντρική Μακεδονία - Χαλκιδική
Τη λογική της δημιουργίας τριών δήμων στο νομό Χαλκιδικής, σε κάτι που βοηθούν και τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια της περιοχής, προβάλλει ο δήμαρχος Πολυγύρου, Θωμάς Καπλάνης. Οπως ανέφερε στον «Α», ο πρώτος δήμος μπορεί να περιλαμβάνει την κεντρική Χαλκιδική, από τη Γαλάτιστα μέχρι την άκρη της Σιθωνίας, ο δεύτερος την ορεινή και ανατολική πλευρά του νομού (μέχρι τα όρια του Αγίου Ορους) και ο τρίτος τη δυτική πλευρά, από τη Νέα Καλλικράτεια έως τη μύτη της Κασσάνδρας.
«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγηθεί και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι, ώστε να ενισχυθεί αυτό το εγχείρημα και να λειτουργήσουν οι δήμοι. Αν το κράτος δεν είναι έτοιμο να δώσει τους πόρους και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι καλύτερα για μια τετραετία να μείνουμε, όπως είμαστε», σημείωσε ο κ. Καπλάνης.
Ο νομός Χαλκιδικής αποτελείται σήμερα από 14 δήμους.
agelioforos.gr
1 σχόλιο:
Μπράβο!!! κύριε Καπλάνη 3 πόδια, 3 δήμους.
Δημοσίευση σχολίου