Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη θέσει στο διάλογο πρόταση για την επιβολή άμεσου φόρου για τις συντάξεις των επόμενων γενεών και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον τζίρο των επιχειρήσεων και όχι τις αποδοχές των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει μείωση των εισφορών σε όσους απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και συνεισφορά όσων χαρακτηρίζονται ως επιχειρήσεις «εντάσεως κεφαλαίου».
Η ΓΣΕΕ, πάντως, προτείνει την άντληση πόρων και από άλλες πηγές, όπως από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών της περιουσίας του Δημοσίου και της Εκκλησίας (σ.σ. το 10% - 15% προτείνεται να διατίθεται για τις συντάξεις), αλλά και από τα δημόσια έργα με την απόδοση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενός ποσοστού (που θα καθοριστεί) επί της αξίας του έργου ή της σύμβασης.
Τι θα συζητηθεί
Αναλυτικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα τεθούν και θα συζητηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως:
1. Χρηματοδότηση από την άμεση φορολογία του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών.
2. Αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενσωμάτωση των μεταναστών (ιδίως στους τομείς της ιατρικής περίθαλψης, της προνοιακής συνταξιοδότησής τους).
3. Ενταξη στο σύστημα πάνω από 100.000 παράνομων, σήμερα, μεταναστών.
4. Μείωση της εισφοροδιαφυγής με εντατικοποίηση των ελέγχων και θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών. Το υπουργείο πρότεινε την είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του τζίρου των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων.
5. Μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω «διευκολύνσεων» (π.χ. μη επιβολή αναδρομικών προστίμων και άλλων ποινών).
6. Ενιαία ένταξη στο σύστημα των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στο δημόσιο (δεν έχουν καμία μείωση της σύνταξης) και τον ιδιωτικό τομέα.
7. Εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ώστε να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.
8. Εξάλειψη των «γκρίζων» εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης του κάθε ταμείου (όπως είναι η εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή η μη ασφάλιση στο ΙΚΑ απασχολουμένων σε αγροτικές εργασίες). Περισσότεροι από 150.000 υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στα ταμεία, εφόσον ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο.
Η πρόταση της ΓΣΕΕ
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ καταθέτει στο διάλογο το δικό της πακέτο προτάσεων, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:
1. Μίνι φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές για κίνηση κεφαλαίων πάνω από 300.000 ευρώ.
2. Ποσοστό (π.χ. 0,25%) επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
3. Φόρο επί της υπεραξίας των ακινήτων του Δημοσίου και της Εκκλησίας κάθε φορά που θα γίνεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
4. Ειδικό τέλος επί της εκμετάλλευσης των έργων που εκτελούνται από ιδιώτες ή από σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (σε αεροδρόμια, εθνικές οδούς και λιμάνια).
5. Ποσοστό επί της κερδοφορίας των ΔEKO από την αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, από εισπράξεις των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, καζίνο, κρατικά λαχεία) και από τα πάσης φύσεως έσοδα που προέρχονται από ποινές, πρόστιμα και παραβάσεις της νομοθεσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου