«Η δημοκρατία έχει εμάς τους ίδιους ως αντιπάλους της, διότι δεν ξέρουμε να πολιτευόμαστε κατά τον ορθό τρόπο και προσβάλλεται ποικιλοτρόπως από ανθρώπους που λειτουργούν μέσα στο πολίτευμα και σε αρκετές περιπτώσεις το διοικούν», ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος για να συμπληρώσει: «Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και δεν τηρούνται στην Ελλάδα».
Στο στόχαστρο της κριτικής του βρέθηκε και ο άκρατος κομματισμός, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. «Αυτή η αναξιοκρατία οδηγεί στα σκάνδαλα και τα σκάνδαλα είναι η καταστροφή της δημοκρατίας», είπε ο κ. Στεφανόπουλος, επικεντρώνοντας εν συνεχεία τις παρατηρήσεις του και στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Η διαφθορά έχει διεισδύσει ακόμα και στον ιερό χώρο της Δικαιοσύνης, η οποία την εποχή τη δική μου, όταν ήμουν δικηγόρος, ήταν σ’ ένα υψηλό βάθρο και κανείς δεν διανοούνταν να διαβάλει». Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεφανόπουλου «λειτουργεί μόνον εκβιαστικά και χρηματιζόμενη».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στεφανόπουλος στην ανάγκη παροχής ηθικών προτύπων στη νεολαία, καθιστώντας υπεύθυνους για το σκοπό αυτό τους δασκάλους τους.
«Κανείς σήμερα στην Παιδεία δεν ενδιαφέρεται να καταστήσει τους μαθητές του ηθικά άτομα. Ο δάσκαλος μεταδίδει γνώση στους μαθητές, αλλά όχι ήθος. Ο δάσκαλος θα έπρεπε από την πρώτη δημοτικού να υπενθυμίζει στους μαθητές του τις ηθικές αρχές κάτω από τις οποίες πολιτευόμαστε ή οφείλουμε να πολιτευόμαστε. Κανείς δεν τονίζει στους μαθητές τους ότι πατριωτισμός δεν σημαίνει το να πας στην εκστρατεία, αλλά σημαίνει να εκπληρώνεις καθημερινά το καθήκον σου έναντι του κράτους και των συνανθρώπων σου». Επίσης τόνισε ότι και οι πολίτες έχουν ανάγκη ηθικών προτύπων, υπογραμμίζοντας ότι «οι διοικούντες το κράτος πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, ώστε στη συνέχεια να το ακολουθήσουν οι πολίτες» .
«Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε το κράτος πρέπει να γίνουμε περισσότερο πατριώτες» τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου