Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Απεργούν αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι με σύνθημα «ο λογαριασμός στους έχοντες και κατέχοντες»

Με σύνθημα «ο λογαριασμός στους έχοντες και κατέχοντες» ο δημόσιος τομέας κατεβαίνει αύριο σε πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο και την υποβάθμιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Εφορίες, τελωνεία, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία αναμένεται να υπολειτουργήσουν, οι αεροπορικές μεταφορές νεκρώνουν (λόγω της 24ωρης στάσηςτων ελεγκτών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), ενώ μετ’ εμποδίων θα λειτουργήσει και ο σιδηρόδρομος (οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας, τις 6-9 το πρωί, 14:00-17:00 και 22:00-01:00 τα μεσάνυχτα).

«Για άλλη μια φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι στοχοποιούνται ως υπεύθυνοι για όλα τα δεινά της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. . Οι δημόσιοι υπάλληλοι βιώνουν μια άγρια λιτότητα. Το 2008 είχαμε μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των κρατήσεων και το 2009 πάγωμα των μισθών. Το 2010 αντιμετωπίζουμε το κίνδυνο ονομαστικής μείωσης των αποδοχών», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα ο κ. Κετικίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια αν περικοπούν τα επιδόματα.

«Είναι η πρώτη φορά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται και ονομαστικά, ενώ σε αξία έχουν χάσει σχεδόν 40% τα τελευταία 15 χρόνια», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, Κωνσταντίνος Βογιατζής.

Σε ότι αφορά το κρίσιμο θέμα των επιδομάτων τα στελέχη της ΕΔΟΘ εξήγησαν ότι θύματα της επιδοματικής πολιτικής είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τάχτηκαν, για άλλη μια φορά, υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου μισθολογίου.

«Μας είπαν ότι το τα επιδόματα κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 8 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου είναι 7 δις. ευρώ. Ας εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο και ας κρατήσουν το ένα δις. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Βογιατζής.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, τα στελέχη της ΕΔΟΘ ανέφεραν ότι 17.000 συνταξιούχοι περιμένουν επί δύο χρόνια να εισπράξουν το εφάπαξ (συνολική οφειλή 800 εκατ. ευρώ), ενώ το άνοιγμα του ΟΠΑΔ έχει φτάσει στο 1,3 δις. ευρώ.

«Τα προβλήματα των ασφαλιστικών μας ταμείων δεν είναι καν στην ατζέντα της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Κετικίδης.

«Επιχειρείται μια ανατροπή όλης της φιλοσοφίας του ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης της ΕΔΟΘ, Γιάννης Αμανατίδης και σημείωσε ότι υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, με την ίδρυση ασφαλιστικού τομέα στο δημόσιο τομέα.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: