Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Εκτός Δημοσίου χιλιάδες συμβασιούχοι

Ανάλγητο αποδεικνύεται το «κοινωνικό» πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Με μια μονοκονδυλιά που «βαφτίστηκε» εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών μπαίνει οριστικό τέλος στις ελπίδες χιλιάδων συμβασιούχων των stage κι άλλων επιδοτούμενων προγραμμάτων για επαγγελματική αποκατάσταση.
Παράλληλα στερεί τη δυνατότητα για τη διεκδίκηση μιας καλής θέσης στο Δημόσιο στους ανέργους και τις ανύπαντρες ή διαζευγμένες μητέρες.
Ο σοσιαλιστικός «Θατσερισμός» ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο στην οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών προς τις δημόσιες υπηρεσίες να καταργήσουν την προσαύξηση κατά 50% των μορίων της εμπειρίας που δικαιούντο πολλοί συμβασιούχοι στερώντας τους ουσιαστικά την ευκαιρία να παραμείνουν στο σημερινό αντικείμενο εργασίας τους.
Η ενέργεια αυτή αν και αναμενόμενη, καθώς είχε προαναγγελθεί από κυβερνητικά στελέχη, συνιστά έναν ακόμη εμπαιγμό σε βάρος χιλιάδων νέων που απασχολούνται εδώ και πέντε – έξι χρόνια σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα, με έμφαση στα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Κι όλα αυτά προκειμένου να διορίσουν, όταν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, στις θέσεις που θα μείνουν «άδειες» ημετέρους με φωτογραφικές προκηρύξεις.
Δεν διστάζουν μάλιστα οι κυβερνώντες για να επιτύχουν το σχέδιο κομματικής άλωσης του κράτους, ν’ αφήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς επαρκή προσωπικό, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Κι αυτό γιατί ακόμη και στην περίπτωση που "ξεπαγώσουν" το 2011 οι προσλήψεις (για φέτος δεν γίνεται λόγος), τα κενά θα πληρωθούν πολύ αργότερα λόγω της γνωστής βραδυπορίας που διακρίνει το ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καταργείται η μοριοδότηση στους διαγωνισμούς με σειρά προτεραιότητας, λόγω παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Αλλά και στον γραπτό διαγωνισμό, που ορίσθηκε να γίνεται πλέον κάθε δύο χρόνια, μειώθηκε ο υπολογισμός των μορίων εμπειρίας στα πέντε χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη μοριοδότηση των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων είχε θεσπισθεί από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη (ν. 3051/2002) και συνεχίστηκε με το ν. 3320/2005 του Προκόπη Παυλόπουλου.
Με την κατάργησή της πλήττονται άμεσα 70.000 απασχολούμενοι στον στενό δημόσιο τομέα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 25.000 με συμβάσεις έργου και περίπου 35.000 με διάφορες μορφές εργασίας, όπως προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, μερική απασχόληση και στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Άλλο «μελανό» σημείο της εγκυκλίου είναι η δραστική μείωση των μονάδων ανεργίας, γεγονός που ισοδυναμεί με ισόβιο αποκλεισμό από το Δημόσιο όσων βρίσκονται χρόνια εκτός αγοράς εργασίας και επιπλέον δεν διαθέτουν προσόντα, όπως σπουδές, μεταπτυχιακά, γνώση ξένης γλώσσας κ.λπ.
Πράγματι από τις 1.000 μονάδες που έπαιρνε, μέχρι πρότινος, κάποιος άνεργος και διεκδικούσε με ιδιαίτερες αξιώσεις τη σύναψη σχέσης εργασίας ορισμένου χρόνου, τώρα μετά βίας θα του δοθούν 200!
«Μαχαίρι» έπεσε και στη μοριοδότηση των ανύπαντρων ή διαζευγμένων μητέρων που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των μονογονεϊκών οικογενειών.
Αν δεν είναι αυτός ρεβανσισμός σε βάρος του Ελληνα εργαζόμενου, τότε τι είναι;
adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: