Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΩΝ & ΑΥΓΩΝ

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων (αρνιά, κατσίκια) και αυγών που αναμένεται να παρατηρηθεί κατά την Πασχαλινή Περίοδο, η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού Χαλκιδικής δίνει τις παρακάτω οδηγίες προς ενημέρωση και προστασία της υγείας των καταναλωτών:

Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια τα οποία στερούνται παντελώς των προβλεπόμενων εκ του νόμου σφραγίδων:

Σε κρέατα ζώων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος Ε 133 λαμπρού κυανού και φέρουν μία σφραγίδα με τη λέξη « ΕΛΛΑΣ ».
Σε κρέατα ζώων που γεννήθηκαν σε Τρίτη χώρα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος Ε155 καστανού και φέρουν επιπλέον σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της τρίτης χώρας γέννησης.
Σε κρέατα ζώων που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγησαν σε ελληνικά σφαγεία, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος Ε133 λαμπρού κυανού και φέρουν επιπλέον σφραγίδα του ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Να μην παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή στην θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα.
Τα σπλάχνα τους (συκώτι – πνεύμονες) να είναι καθαρά, χωρίς κύστεις και οζίδια.
Τα έντερα και τα σπλάχνα που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα σας φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά (πολλές φορές) και σε καθαρά δοχεία.

Για τα αυγά που θα αγοράσετε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι :
Το χρώμα του κελύφους συνδέθηκε με τη ράτσα της κότας και δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητά του.
Ο χρωματισμός του κρόκου δεν έχει σχέση με την θρεπτική του αξία και οφείλεται στο είδος της διατροφής της κότας.
Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο τσόφλι, αυγά με ραγισμένο και μαλακό τσόφλι.


Να μην χρησιμοποιείτε :

Αυγά με μεγάλες κηλίδες αίματος.
Αυγά με απλωμένο κρόκο ή ανακατεμένο με το ασπράδι.
Αυγά που το ασπράδι τους είναι θρομβώδες ή αποχρωματισμένο.

Μετά την αγορά τους αποφεύγετε να τα πλένετε.
Να τα διατηρείτε σε χώρο δροσερό (θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 15 ή στο ψυγείο).
Μετά το βράσιμο, η συντήρησή τους γίνεται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Προτιμάτε τα αυγά που προέρχονται από εγκεκριμένο ωοσκοπικό κέντρο. Στη συσκευασία τους τα αυγά αυτά έχουν όλες τις πληροφορίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία:
“στοιχεία του ωοσκοπικού κέντρου, νωπότητος, κατηγορία βάρους,
ημερομηνία παραγωγής – ανάλωσης”.

Οι καταναλωτές τέλος, αγοράζοντας προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρεατοσκευάσματα, τυροκομικά, αλιεύματα) να προτιμούν εκείνα που προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και φέρουν όλες τις ενδείξεις που προβλέπονται από τον Κ.Τ. & Π καθώς και της κτηνιατρικής νομοθεσίας, όπως στοιχεία παραγωγού, σύνθεση του προϊόντος, ημερομηνία παραγωγής – ανάλωσης και θερμοκρασία συντήρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: