Σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης τα 16 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με την οποία στηρίζουν το γαλλο-γερμανικό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν ανακοινώσει λίγη ώρα πριν τη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ότι κατέληξαν σε συναινετική συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.
Την ικανοποιησή του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο» και επεσήμανε ότι πρόκειται μία σημαντική στιγμή για την Ευρώπη.
Η συμφωνία Βερολίνου - Παρισιού
To κείμενο της συμφωνίας προβλέπει «ευρωπαϊκό πλαίσιο με συντονισμένα δάνεια στα οποία θα κληθούν να συνεισφέρουν τα κράτη μέλη» και θα συμπληρώνονται από «δάνεια προερχόμενα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ του κ. Σαρκοζί και της κ. Μέρκελ που άρχισε περίπου δύο ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής.
«Η συμφωνία περιγράφεται σε μιάμιση σελίδα όπου περιγράφονται με μεγάλη ακρίβεια οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα κληθούν να παρέμβουν οι χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει η γαλλική προεδρία. Ωστόσο, σύμφωνα με Γερμανό διπλωμάτη, η συμφωνία προβλέπει ότι ο μηχανισμός βοήθειας θα ενεργοποιηθεί μόνο την «ύστατη στιγμή», θα περιλαμβάνει «σημαντική συνεισφορά» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ αναφέρεται και η «πιθανότητα κυρώσεων».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι θα κρίνει πότε θα θέσει τη συμφωνία προς έγκριση στους υπόλοιπους εταίρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση του Eurogroup θα γίνει πριν ή μετά το δείπνο της συνόδου κορυφής.
«Βοήθεια μόνο ως ultima ratio»
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσχέδιο της γαλλο-γερμανικής πρότασης προβλέπει η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».
Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής».
Η Αθήνα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια» που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες.
Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλο-γερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».
Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας. Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η συμμετοχή του ΔΝΤ
Στο ύψος των 20 δισ. δολαρίων θα φτάσει η συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως μεταφέρουν πηγές από την Ουάσιγκτον. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε διάστημα 18 μηνών από την ώρα που η Ελλάδα θα ζητήσει συνδρομή, ανά εξάμηνο. Το επιτόκιο με το οποίο θα δοθεί το ποσό θα διαμορφωθεί, το ανώτερο, στο 2,45%. Από το ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, σε σχέση με αυτά που έχει ανακοινώσει ήδη η χώρα μας. Ομως, το ΔΝΤ θα παρακολουθεί στενά την εκτέλεση του ΠΣΑ και σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, θα ζητά διορθωτικές παρεμβάσεις.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου