Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η κρίση έφτασε στην Ομογένεια

Σταματά η πληρωμή των αποσπασμένων δασκάλων σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας του ΣΑΕ στις ΗΠΑ.
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Απόφαση για διακοπή της πληρωμής των χρημάτων που η ελληνική πολιτεία καταβάλλει (στο εξωτερικό) για τις πληρωμές των περίπου 2.000 Ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε ελληνικά στην πλειοψηφία της σχολεία, έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.
Η απόφαση αναμένεται να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο αφήνοντας στους εκπαιδευτικούς και στα σχολεία που υπηρετούν δύο επιλογές: Είτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είτε την πληρωμή των μισθών τους στο εξωτερικό να καταβάλλουν τα σχολεία τους.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια των σκληρών μέτρων λιτότητας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στα ελληνικά σχολεία της διασποράς, αλλά και σε σχολεία (όπως τα τσάρτερ στην Αμερική) τα οποία θα παρουσιάσουν τεράστια κενά στη διδασκαλία. Μάλιστα, καθώς δεν δίδονται και μεγάλα χρονικά περιθώρια για τις αναγκαίες προσαρμογές και εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των κενών και την ανεύρεση πόρων, πολλά σχολεία, ιδίως σε ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζονται αποκλειστικά σε αποσπασμένους, ίσως υποχρεωθούν να μην λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο.
Η Greek News είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, που πληροφορήθηκε την δραματική αυτή εξέλιξη όταν ήταν στην Κωνσταντινούπολη, άλλαξε αμέσως τα σχέδιά του και μετέβη στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις συνομιλίες του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξαιρεθούν από το μέτρο για φέτος, τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί που καλύπτουν την Αρχιεπισκοπική περιφέρεια Νέας Υόρκης. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι στην Αμερική αγγίζει τους 200, με τους 70 περίπου να βρίσκονται στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια Νέας Υόρκης. Η ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια της απόσπασής τους καταβάλλει τους μισθούς τους στην Ελλάδα και επιπρόσθετο επίπεδο (ουσιαστικά δεύτερο μισθό) στην Αμερική. Πρόσφατα, χάρη σε προσπάθειες της βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι, αυξήθηκε η διάρκεια της βίζας για την παραμονή τους στην Αμερική, από τα 3 στα 5 χρόνια.
Η εξέλιξη αυτή, ανεξαρτήτως του αν δοθεί παράταση ενός έτους για την εφαρμογή του μέτρου, στην περιφέρεια Νέας Υόρκης, ή και σε άλλες περιοχές, δημιουργεί νέα δεδομένα για το μέλλον των ελληνικών σχολείων στις ΗΠΑ. Πέραν του ότι η παρουσία έμπειρου και χωρίς κόστος για την Αρχιεπισκοπή και τις κοινότητες προσωπικού, οι αποσπασμένοι κάλυπταν τεράστια κενά σε ελληνόγλωσσους δασκάλους, που δεν θα υπήρχαν, αφού για πολλά χρόνια δεν λειτουργεί η Ακαδημία Αγίου Βασιλείου και το Ελληνικό Κολέγιο δεν έχει βγάλει ούτε ένα δάσκαλο στα χρόνια της λειτουργίας του.
Η Greek News με κύριο άρθρο της προ ημερών, με την ευκαιρία της πρόσκλησης εράνου για την κάλυψη του χρέους, που απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εισηγήθηκε αντ’ αυτού η Ομογένεια να ανακουφίσει την Ελλάδα αναλαμβάνοντας να καλύπτει η ίδια τις πληρωμές των δασκάλων. Στην ίδια κατεύθυνση εισηγηθήκαμε και την ανάληψη από τις περιφέρειες των δαπανών λειτουργίας του ΣΑΕ (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα 13).
Καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις μας έπιασαν για μια ακόμη φορά απροετοίμαστους, μία εναλλακτική λύση θα ήταν η δημιουργία ενός ταμείου παιδείας στην Ομογένεια, για τις πληρωμές των μισθών των δασκάλων στην Αμερική και στη συνέχεια συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για τις αναγκαίες εγγυήσεις. Μία άλλη λύση θα ήταν την πληρωμή των μισθών των δασκάλων να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινότητες, κάτι που ωστόσο θα επιφέρει πρόσθετα βάρη στα σχολεία και τα οικονομικά τους.
Ωστόσο, όπως μας είπε αποσπασμένος εκπαιδευτικός και γνώστης του θέματος, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, καθιστά αμφίβολο αν πλέον θα βρίσκονται εκπαιδευτικοί που θα είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την Ελλάδα, χωρίς ισχυρές εγγυήσεις
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: