Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Οικολογικό “Τσέρνομπιλ” στη Δράμα


Για πέμπτη μέρα σιγοκαίει η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής σε ανοιχτή έκταση 50 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας όπου ιδιωτική εταιρεία αποθήκευε ελαστικά. Από τη φωτιά έχει προκληθεί ανυπολόγιστη ρύπανση στη γύρω περιοχή και αγωνία στους 3.500 κατοίκους της περιοχής, κυρίως του οικισμού Ξηροποτάμου, που απέχει μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από την εστία της πυρκαγιάς.

Της Μαρίας Καραούλη

Ως γνωστόν, από την καύση των ελαστικών εκλύονται διοξίνες που περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από τις τροφές. Διεθνείς οργανισμοί έχουν χαρακτηρίσει τις διοξίνες καρκινογόνες, που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι οι διοξίνες ελάχιστα περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής και καθόλου από το δέρμα. Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης δεν απορροφούν τους οργανικούς ρύπους, αλλά επικάθονται στην επιφάνειά τους, γι’ αυτό πρέπει να πλένονται πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν καταναλωθούν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και το ζωικό κεφάλαιο σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από την εστία έκλυσης των διοξινών. Στην προκειμένη περίπτωση η ρύπανση φθάνει έως τον οικιστικό ιστό της πόλης της Δράμας, ενώ εκτός από τον Ξηροπόταμο επηρεάζονται άμεσα και άλλοι πέντε-έξι οικισμοί της γύρω περιοχής.
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Ξηροποτάμου και φορώντας μάσκες μπήκαν στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, που συνεδρίαζε εκτάκτως προχθές βράδυ, ζητώντας από τον νομάρχη εξηγήσεις για το μέγεθος της καταστροφής και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία τους, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο, αφού στην πλειονότητά τους είναι κτηνοτρόφοι.Από την εναπόθεση των αερίων ρύπων και από την τέφρα που παραμένει στο έδαφος ρυπαίνονται εξίσου το έδαφος και τα επιφανειακά και υπόγεια νερά.
Μετρήσεις από το “Δημόκριτο”
Από την πρώτη στιγμή, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δράμας, ο δήμος και η νομαρχία ζήτησαν να γίνουν μετρήσεις από τον “Δημόκριτο”, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ρύπανσης. “Ήδη ελήφθησαν τα πρώτα δείγματα από τους επιστήμονες του Δημόκριτου, ενώ οι μετρήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες”, είπε ο δήμαρχος και συμπληρώσε: “Ακόμη αποτελέσματα δεν έχουμε, όμως έχουν υποδειχθεί τα μέτρα προστασίας για τους κατοίκους που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις”.
Επιπλέον ο δήμος Δράμας θα ενισχύσει τους κτηνοτρόφους παρέχοντας ζωοτροφές, εφόσον τα ζώα, για όσο διάστημα χρειαστεί, δεν θα βόσκουν ελεύθερα. Καθημερινές είναι επίσης οι μετρήσεις της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης στα υπέργεια και τα υπόγεια νερά.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: