ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Μπορεί να πέρασαν περίπου 4,5 χρόνια από την επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας στα νεόδμητα ακίνητα, ωστόσο εξακολουθεί σήμερα να υπάρχει στην αγορά σημαντικός αριθμός απούλητων καινούργιων σπιτιών, τα οποία δεν υπόκεινται στο ΦΠΑ.
Αυτό σημαίνει πως οι επίδοξοι αγοραστές μπορούν να τα αγοράσουν αρκετά φτηνότερα! Σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 23.000 από τις σχεδόν 55.000 που εκτιμάται ότι φτάνει το σύνολο των απούλητων καινούργιων κατοικιών......
Ειδικότερα, στο νομό Θεσσαλονίκης τα απούλητα νεόδμητα σπίτια υπολογίζονται σε περίπου 25.000. Από αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γιάννη Παγώνη, το 1/3 έχει οικοδομική άδεια με ημερομηνία έκδοσης πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2006 και κατά συνέπεια οι αγοραστές τους δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ΦΠΑ.
Στη Χαλκιδική, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών και Διαχειριστών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Νίκος Ράλλης, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην εν λόγω περιοχή, τα απούλητα σπίτια υπολογίζονται σε περίπου 30.000, από τα οποία τα περίπου 15.000 πωλούνται με το χαμηλότερο φόρο μεταβίβασης (δηλαδή έχουν οικοδομική άδεια πριν από το 2006).
Στο νομό Θεσσαλονίκης τα περισσότερα νεόδμητα ακίνητα χωρίς ΦΠΑ βρίσκονται στον Αγιο Ιωάννη Καλαμαριάς, στην περιοχή της Πυλαίας και στον Εύοσμο, ενώ ελάχιστα υπάρχουν στην Κηφισιά. Στον αντίποδα, δεν υπάρχει κανένα στην επέκταση της Θέρμης, περιοχή που μπήκε μετά το 2006 στο σχέδιο πόλης.
Σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική, αρκετά ακίνητα με οικοδομικές άδειες χωρίς ΦΠΑ υπάρχουν στις περιοχές της Νέας Καλλικράτειας, των Νέων Μουδανιών, του Πευκοχωρίου, της Σίβηρης, του Ποσειδίου και του Νέου Μαρμαρά.
Οπως υποστηρίζουν στον «Α» εργολάβοι και μεσίτες, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στο να υπάρχουν σήμερα στην αγορά τόσο πολλά καινούργια σπίτια χωρίς ΦΠΑ. Το γεγονός ότι σε ολόκληρο το 2005 -όταν και η κτηματαγορά διένυε τη «χρυσή» περίοδό της- εκδόθηκε υπερβολικά σημαντικός αριθμός νέων οικοδομικών αδειών, αλλά και το ότι τα επόμενα χρόνια μειώθηκαν κατά πολύ οι πωλήσεις.
Συμφέρει χωρίς ΦΠΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Φοροτεχνών Βορείου Ελλάδος, Γιάννη Τύρη, αποτελεί οικονομικά συμφερότερη επιλογή η απόκτηση σπιτιού χωρίς ΦΠΑ. Ο τελευταίος βρίσκεται σήμερα στο 23%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με το φόρο μεταβίβασης -στον οποίο υπόκεινται τα ακίνητα με οικοδομική άδεια προ του 2006-, που έχει συντελεστή 8% - 10%. Μπορεί να μην υπάρχει καμία διαφορά στην αγοραία αξία του κάθε ακινήτου -αν βέβαια είναι ίδιων προδιαγραφών και βρίσκονται στην ίδια περιοχή-, όμως κερδίζονται χρήματα από την ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο φόρων.
«Βέβαια, αυτό ισχύει στις περιπτώσεις που αποκτάται εξοχική κατοικία ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο εκτός πρώτης κατοικίας. Η τελευταία, όταν κοστίζει μέχρι 200.000 ευρώ, είναι αφορολόγητη και κατά συνέπεια δεν υπάγεται ούτε στο φόρο προστιθέμενης αξίας ούτε στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων», τόνισε στον «Α» ο κ. Τύρης. «Πάντως, αρκετοί συνάδελφοί μας σήμερα, προκειμένου να δελεάσουν περισσότερους αγοραστές, κάνουν κάποιο σκόντο, προτείνοντας να πληρώσουν οι ίδιοι μέρος του ΦΠΑ. Ετσι, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των τιμών των δύο κατηγοριών ακινήτων», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΟΕΒΕ, Αντώνης Σαλματζίδης.
Πιέζονται οι εργολάβοι
Την ίδια στιγμή, πιεσμένες είναι πολλές οικοδομικές επιχειρήσεις, που έχουν απούλητο σημαντικό αριθμό ακινήτων με ΦΠΑ, αφού, με βάση τον ισχύοντα νόμο, μόλις συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας με ΦΠΑ, οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να μεταβιβάσουν στο όνομά τους (αυτοπαράδοση) όσα ακίνητα δεν έχουν πουλήσει μέχρι τότε και έτσι να αναγκαστούν να πληρώσουν οι ίδιοι το φόρο. Ο τελευταίος θα καταβληθεί με βάση την αντικειμενική αξία του κάθε απούλητου ακινήτου, αφού βέβαια αφαιρεθούν αυτά που πλήρωσε ως φόρο ο κάθε εργολάβος για το κόστος κατασκευής. Εκτός κι αν το απολογιστικό κόστος αποδειχτεί υψηλότερο από την αντικειμενική αξία, οπότε ο φόρος υπολογιστεί βάσει αυτού.
Οι πρώτες οικοδομικές άδειες με ΦΠΑ εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2006, οπότε η πενταετία συμπληρώνεται σε λιγότερο από έξι μήνες από σήμερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εργολάβοι οι οποίοι σε λίγους μήνες θα αναγκαστούν να καταβάλουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Εκτός αν δοθεί παράταση στη σημερινή προθεσμία, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των εργολάβων.
Τέλος, οι οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν έναν ακόμη λόγο να ανησυχούν. Με τον καινούργιο φορολογικό νόμο, για όσα ακίνητα δεν έχουν πουληθεί μέσα σε μία τριετία από την ημέρα έκδοσης της οικοδομικής άδειας, οι εργολάβοι θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω φόρος είναι υψηλότερος από το ενιαίο τέλος ακινήτων που ίσχυε μέχρι πρότινος. «Δηλαδή μας φορολογούν για το απούλητο εμπόρευμά μας. Η καθιέρωση της τριετίας σημαίνει ότι η οικοδομή χτυπιέται για μία ακόμη φορά», τόνισε ο κ. Παγώνης.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου