Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Πώληση μονάδων και αύξηση της τιμής του ρεύματος

Διπλή απαίτηση από την τρόικα

Όχι μόνο πώληση μονάδων παραγωγής και ορυχείων της ΔΕΗ, αλλά και αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος απαιτεί η τρόικα από την κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η σχετική απαίτηση θα ενσωματωθεί στο νέο Mνημόνιο που θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ελεγκτές της τρόικας, υιοθετώντας πλήρως τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέβαλαν και επισήμως το σχετικό αίτημα προς την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα έθεσαν ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.......

έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των διαγωνισμών πώλησης των μονάδων έως τον Μάρτιο του 2011.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της λιανικής, η τρόικα διευκρίνισε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει σχετικός όρος του Μνημονίου, θα πρέπει να έχουν θεσμοθετηθεί και τεθεί σε ισχύ τα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου, που σημαίνει τιμολόγια που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γγ Ενέργειας κ. Μαθιουδάκης
μετέφερε στους συνομιλητές του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η πώληση μονάδων της ΔEH είναι ο καλύτερος τρόπος για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ όταν αυτοί τον κάλεσαν να αντιπροτείνει μέτρα ισοδύναμης βαρύτητας, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία και ότι πρόκειται για θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί σε υπουργικό επίπεδο.

Oι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες καθώς η τρόικα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συντάξει την έκθεσή της.

Συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα αναμένονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: