Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Διοριστέοι μεν... άνεργοι δε!

Την ώρα που τα έσοδα του κράτους παρουσιάζουν υστέρηση 1,4 δισ. ευρώ και υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το κράτος κρατά εκτός εφοριών και τελωνείων 877 οικονομολόγους που θα έπρεπε ήδη να έχουν αναλάβει δουλειά.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό 1Γ/2008 του ΑΣΕΠ για θέσεις του υπουργείου Οικονομικών νιώθουν όμηροι του κράτους, το οποίο πρώτα τους υποχρέωσε να παραιτηθούν από την εργασία τους ενόψει του διορισμού και ύστερα ανακοίνωσε πάγωμα των προσλήψεων για το 2010 λόγω μνημονίου. Όμως το ίδιο το μνημόνιο επιτάσσει αύξηση των εσόδων από........

τη φορολογία, ενώ και οι μισθοί που “γλιτώνει” το δημόσιο για φέτος θα καταβληθούν πιθανότατα ως αποζημιώσεις στους διοριστέους-ανέργους και μάλιστα αναδρομικά και εντόκως.

Τους έκαψε η επιστολή

“Το τραγικό είναι ότι πήραμε μια επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών που μας έλεγε να παραιτηθούμε από τις θέσεις εργασίας που κατείχαμε για να προχωρήσει ο διορισμός” λέει η Χριστίνα Αντωνίου, διοριστέα μεν... άνεργη δε. Η ίδια παραιτήθηκε από μια θέση στην Αγροτική Τράπεζα, όπου είχε περάσει και πάλι με γραπτό διαγωνισμό, το 2004. “Στις 12 Φεβρουαρίου δήλωσα παραίτηση, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στις 5 Μαρτίου έληγε το τετράμηνο από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων και βάσει νόμου έπρεπε να διοριστώ. Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι το ‘πάγωμα’ των προσλήψεων δεν θα αφορούσε εμάς, γιατί είχαμε οριστικά αποτελέσματα. Ξενοίκιασα το σπίτι που έμενα και νοίκιασα στον Πειραιά, όπου είχα περάσει, και εδώ και μήνες είμαι στον αέρα. Είμαστε στην πιο παραγωγική ηλικία και μας συντηρούν οι συνταξιούχοι γονείς μας”.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος έχει τρεις κόρες τριών, οκτώ και δεκατεσσάρων ετών και βρίσκεται στα όριά του. “Όταν πέρσι τον Ιούλιο βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και τον Οκτώβριο τα οριστικά, η εταιρεία στην οποία δούλευα έψαξε να βρει αντικαταστάτη. Όταν ήρθαν οι επιστολές, σιγουρεύτηκα και είπα ότι μπορώ να αντέξω οικονομικά λίγο ακόμη. Αρχές Μαρτίου περίμενα να πιάσω δουλειά, αλλά στις 9 Φεβρουαρίου βγήκε απόφαση για πάγωμα προσλήψεων. Τώρα είμαι όμηρος του διαγωνισμού. Είμαι 43 χρονών, είναι δύσκολο να βρω άλλη δουλειά, όταν μάλιστα ο εργοδότης ξέρει ότι είμαι διοριστέος”.
“Ο διαγωνισμός ήταν πολύ απαιτητικός. Διάβαζα για δύο χρόνια και δεν μπόρεσα να χαρώ το νεογέννητο παιδί μου. Όταν πέρασα στην εφορία της Αθήνας και κυρίως όταν έλαβα την επιστολή, ο σύζυγός μου ενημέρωσε τον εργοδότη του ότι σκοπεύουμε να φύγουμε από τη Θεσσαλονίκη. Τώρα φοβάμαι ότι είναι από τους πρώτους στη λίστα για απόλυση” λέει η Χριστίνα Σαρρή.

Αποζημιώσεις

Οι 877 διοριστέοι του διαγωνισμού 1Γ/2008 υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που τα οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν και κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία πριν από το πάγωμα των προσλήψεων, ο νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Ήδη έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αγωγές για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, για τη ζημιά που υπέστησαν όσοι παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, κατ’ εντολή του υπουργείου Οικονομικών. Η υπάρχουσα νομολογία ορίζει ότι μετά την παρέλευση τετραμήνου από την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων θα πρέπει να ακολουθήσει διορισμός, κάτι που σημαίνει ότι οι 877 θα διεκδικήσουν και τους μισθούς που θα λάμβαναν από την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη διοριστεί. Εξάλλου σύμφωνα με γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, “η αδράνεια της δημόσιας διοίκησης να προχωρήσει σε διορισμό συνιστά παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας”. Σε περίπτωση δικαίωσης, οι εργαζόμενοι θα λάβουν τους μισθούς για όλο αυτό το διάστημα που ισχύει το απαγορευτικό προσλήψεων λόγω μνημονίου, χωρίς όμως να έχουν εργαστεί σε εφορίες και τελωνεία για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου!

Κενά στις εφορίες

Στις εφορίες, τα τελωνεία και το ΣΔΟΕ υπάρχουν κενές περί τις 6.000 οργανικές θέσεις, καθώς οι τελευταίες προσλήψεις με γραπτό διαγωνισμό πραγματοποιήθηκαν το 2004. “Ο μεγαλύτερος ασθενής της χώρας είναι η οικονομία, και οι μόνες υπηρεσίες που φέρνουν έσοδα στο κράτος -εφορίες, τελωνεία- υπολειτουργούν. Υπάρχουν 6.000 κενές οργανικές θέσεις, αριθμός που θα αυξηθεί με τις συνταξιοδοτήσεις. Από την άλλη, υπάρχουν 877 άτομα καταρτισμένα, με μεταπτυχιακούς τίτλους σε οικονομικά και φορολογικά πεδία, που περιμένουν να αναλάβουν δουλειά, έχοντας περάσει από αξιοκρατικό και ιδιαιτέρως απαιτητικό διαγωνισμό. Το κράτος έχει μπλοκάρει τον διορισμό τους, για να είναι συνεπές με το μνημόνιο, το οποίο όμως επιβάλλει την αύξηση φορολογικών εσόδων, που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ενίσχυση των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών” τονίζει ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής διοριστέων Β. Ελλάδος Γιάννης Καραμπέλκος.

Προσλήψεις γίνονται…

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής διοριστέων Β. Ελλάδος Γιάννης Καραμπέλκος, ενώ ο διορισμός των επιτυχόντων του διαγωνισμού για το υπουργείο Οικονομικών πάγωσε, δεν συνέβη το ίδιο και με άλλους. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο τα ΦΕΚ διορισμού αλλά και τα οριστικά αποτελέσματα των διαγωνισμών εκδόθηκαν μεταγενέστερα από τον νόμο για το πάγωμα των προσλήψεων (15/3/2010). Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή του χρόνου πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί για 1.272 προσλήψεις σε φορείς του δημοσίου, μεταξύ αυτών στις υπό κατάργηση νομαρχίες και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, εν μέσω θέρους και με ένδειξη κατεπείγοντος!

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: