Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Με προβλήματα το πρώτο κουδούνι

Με το μικρότερο αριθμό διορισθέντων εκπαιδευτικών των τελευταίων 13 ετών -ποσοστό μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το 1997- θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για δεκάδες χιλιάδες μαθητές στη β' θμια εκπαίδευση.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας του μέλους του δ.σ. της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσιφάκη, η δραματική μείωση των διορισμών σε μόλις 1.425 εκπαιδευτικούς, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που ωθούνται για πρόωρη συνταξιοδότηση εξαιτίας των αντιασφαλιστικών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση, θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη σοβαρών κενών διδακτικού προσωπικού.......
Λιγότεροι καθηγητές
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των εκπαιδευτικών θα σημάνει την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε συνενώσεις ή και καταργήσεις τμημάτων, καθώς και υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε άλλο νομό ή ακόμη και σε άλλη περιφέρεια, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.
«Και τα δύο αυτά μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως θα λύσουν και θα έχουν αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου», επισημαίνει σε επιστολή του.
Αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει, σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη, είναι η αύξηση του αριθμού των διορισμών, ούτως ώστε όλα τα κενά να καλύπτονται με μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι έγκαιροι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπου υφίσταται ανάγκη αναπλήρωσης, και κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου. «Επίσης, νομοθετική κατοχύρωση των 25 μαθητών ανά τμήμα ως ανωτάτου ορίου, 20 μαθητών στις κατευθύνσεις του γενικού λυκείου και της ΤΕΕ και 10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια», καταλήγει.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: