Η βαθιά ύφεση που επιδεινώνεται από τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και η απουσία ενός επεξεργασμένου και σαφούς εναλλακτικού αναπτυξιακού σχεδίου κλονίζουν πλέον τη μεσαία τάξη της χώρας.
Το αίτημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για απεμπλοκή ή αλλαγή των όρων του Μνημονίου, αλλά και η τάση κοινωνικής ανυπακοής που καταγράφεται σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ με έναν στους πέντε επαγγελματοβιοτέχνες να επιλέγει ως μέσο αντίδρασης στην οικονομική πολιτική τη μη καταβολή φόρων, είναι ενδεικτικά της αγωνίας που νιώθει.
Η μεσαία τάξη πιέζεται αφενός εξαιτίας του ότι......
καλείται, σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, να πληρώσει ακόμη ακριβότερα, μέσω έκτακτων εισφορών στο εισόδημα και στην ακίνητη περιουσία, τον πάντα υπερτραφή, σπάταλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, πιέζεται και από το ότι η ύφεση, η ελλιπής χρηματοδότηση αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά της μειονεκτήματα έναντι ισχυρότερων εθνικών ή πολυεθνικών ομίλων.
Επιπλέον, το Μνημόνιο επιβάλλει αλλαγές, όπως άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση των αγορών και άρση των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οποία συχνά λειτουργούσαν ως δίχτυ προστασίας. Ετσι, προς το παρόν, στο παρασκήνιο της διογκούμενης δυσαρέσκειας που προκαλεί το Μνημόνιο και η ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκονται υπό πλήρη διαμόρφωση μέτωπα αντιπαράθεσης μεταξύ των μικρομεσαίων με τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου