Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΙΟΣ θα ξεκρεμάσει την αφίσα;

Γράφει ο Θανάσης Ι. Νικολαΐδης

ΠΟΙΟΣ θα ξεκρεμάσει την αφίσα; Θα’ ρθουν τα συνεργεία που τις ανάρτησαν; Θα νοιαστεί ο Δήμος, το Κόμμα, η «φίρμα», ο κόσμος; Θα παραμείνει εκεί μέχρι να σαπίσει απ’ τη βροχή, να γίνει ένα με το χώμα κι αυτό να γίνει λάσπη ανάκατη με του νεοέλληνα που όλα τα βρωμίζει;
ΕΚΛΟΓΕΣ έρχονται, το κακό δυναμώνει και η καινούρια αφίσα του πολιτικού σκεπάζει την παλιά που χάσκει και η…φίρμα καμαρώνει. 
Ο «καλλιτέχνης» που δεν πάτησε το πόδι του σε ωδείο, αλλά ανηφορίζει στης Θεσσαλονίκης τα στέκια για καμιά αρπαχτή. 
Της αοιδού που (μας) δήλωσε: «Έκανα θυσίες για να φτάσω στην κορυφή : Δίαιτα, γυμναστήριο…». Εδώ τελειώνουμε. Δεν σηκώνει κουβέντα για μουσική κατάρτιση και άδεια για να βγεις στην πίστα, όπως ο ηθοποιός στη σκηνή.
ΕΔΩ, φίλε μου, είναι Ελλάδα και την κατοικούν ρωμιοί που δεν πάτησαν στην Ευρώπη για να πάρουν τα καλά της. Διαφημίζεται το σκυλάδικο και δίπλα ο «προεκλογικός» πολιτικός. Ημίγυμνες σε ευμεγέθεις, παράνομες αφίσες που....... σκότωσαν ανθρώπους και η Πολιτεία κοιμάται. Ο περίγυρος δεν χολοσκάει. Φτάνει που έδωσε τη μάχη, κέρδισε τις εκλογές ανεμίζοντας σημαιάκια κι ας έχασε πόντους πολιτισμού πετώντας τα στο δρόμο.
ΤΟ βλέπουμε το θέαμα της λιωμένης αφίσας. Το γυφταριό της δημόσιας εικόνας σε πόλεις και χωριά. Λύνεται το πρόβλημα με ξόρκια και ευχολόγια; Αναγνώρισέ το, κυρά Πολιτεία, Υπουργέ, Δήμαρχε, Νομάρχα, δεσμεύσου, υποψήφιε των παχέων λόγων, και πάρε μολύβι και χαρτί. Πόσες αφίσες θα «κολλήσουν» τα συνεργεία σου; Τόσες. Υπόγραψε! Πού θα τις κολλήσεις! Ξαναυπόγραψε! Πότε τις αποκαθηλώνεις (απ’ την κολώνα, το…δένδρο, τον τρίποδα), τις συγκεντρώνεις, πετάς την κουρελαρία και καθαρίζεις χωρίς ν’ αφήσεις ίχνος; Υπόγραψε! Δεν το’ κανες; Βαρύ το πρόστιμο, κακό του κεφαλιού σου. Δεν το γουστάρεις; Το αναλαμβάνουν άλλοι. Συνεργεία του δήμου, με σκούπα, φαράσι, καθαριστικά, ξύστρες και άλλα μέσα καθαρισμού. Και, βέβαια…τα λεφτά πρώτα. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Θα σου στοιχίσει, αλλά κι εμάς μας…στοιχίζεις. Σε πολιτισμό που δεν φαίνεται και ακαταστασία που φαίνεται, βοά και μας ενοχλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: