Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Στάση πληρωμών στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου

Στον αέρα οι επικουρικές συντάξεις
Άτυπη στάση πληρωμών έχει κηρύξει το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αιτήσεις για μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη ρευστού έχει οδηγήσει στην αδυναμία καταβολής του εφάπαξ ακόμη και σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από 1 - 2 χρόνια. Αιτία οι  μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων που στατιστικά είναι αυξημένες σε ποσοστό 250% σε σχέση με το 2009 και σε χρήμα μεταφράζονται  σε..... 1,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζει το Τ.Π.Δ.Υ. είναι το γεγονός ότι μπορεί να «εξυπηρετεί» κάθε μήνα μόνο 500 από τις παλαιές αιτήσεις για εφάπαξ (ξεπερνούν τις 10.000), ενώ τα έσοδά του από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της μη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται).

Το γεγονός έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και οι σκέψεις είναι να εκδοθούν ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν την τριετία 2016, 2017 και 2018,. Τα ομόλογα θα δοθούν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Ταμείο Πρόνοιας. Η επιλογή αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στο Ταμείο να ικανοποιήσει περίπου 15.000 από τις 25.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, αν και η σχετική πληρωμή δεν αποκλείεται να γίνει σε δύο δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: