ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Συμφωνία για την ολοκληρωτική εξόντωση του λαού
Δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των νέων ανατροπών που σχεδιάζουν οι ντόπιοι και ξένοι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας
|
|
Νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα επιφέρει πάγωμα και μειώσεις συντάξεων, μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας, περικοπές πλήθους κοινωνικών επιδομάτων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και παραπέρα μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ, που πλέον απειλούνται και με «λουκέτο», αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά και πρόσθετα μέτρα ύψους 13 δισ. ευρώ που θα προσδιοριστούν το Μάρτη, φέρνει το νέο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» (Μνημόνιο 3) που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η κυβέρνηση.
Η 2η κατά σειρά αναθεώρηση του Μνημονίου αποτελεί προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Τα βάρβαρα μέτρα που περιέχει συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν, αλλά και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν που βρέθηκαν μέσα στη βδομάδα στην Αθήνα.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης κατά του...... εισοδήματος, των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού. Στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» υπάρχουν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, δίνονται κατευθύνσεις για μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις μισθών, ενώ περιλαμβάνονται κατευθύνσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις που θα φέρουν νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Καθορίζονται παράλληλα οι όροι βάσει των οποίων θα γίνει η παράδοση νέων χρυσοφόρων πεδίων δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα, που ήδη έχουν αποφασιστεί για το 2011 ύψους 6,2 δισ. ευρώ - πέραν αυτών που προβλέπει το μνημόνιο - προβλέπονται πρόσθετα μέτρα για το 2012 και 2013 της τάξης του 5% του ΑΕΠ, περίπου 13 δισ. ευρώ.
Κοινωνική Ασφάλιση
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα επιφέρει πάγωμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων για το 2011 και περαιτέρω μείωσή τους από το 2012, καθώς και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συμφώνησε:
- «Να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως καθορίζονται από το νόμο 3836/2010». Ο προηγούμενος αντιασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ήταν μόνο η αρχή. Οχημα για τη νέα επέλαση είναι ο όρος τον οποίο κυβέρνηση και τρόικα συμπεριέλαβαν στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση των δημόσιων δαπανών για τις συντάξεις δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ επιπλέον από τις σημερινές. Αν υπάρξει απόκλιση από το +2,5% του ΑΕΠ (που με βεβαιότητα θα το διαμορφώσει έτσι για να υπάρξει) σε σχέση με τη σημερινή δαπάνη, τότε ο νόμος που ψηφίστηκε θα αλλάξει και θα υπάρξουν νέες μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης!
- Για τη μη παροχή οποιασδήποτε εγγύησης από το κράτος ως προς τις επικουρικές συντάξεις. Οπως ορίζει το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, «η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων ταμείων επικουρικής ασφάλισης». Στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσω της «αναθεώρησης», να μην καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα επικουρικά ταμεία (τα οποία σήμερα δίνουν ένα εκατομμύριο συντάξεις), που ήδη εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού είναι ελλειμματικά, δε θα μπορούν να δίνουν συντάξεις ή αυτές που θα δίνουν θα είναι εξαιρετικά συρρικνωμένες. Σε πρώτη φάση, για το 2011, η κυβέρνηση θα παγώσει τις «επικουρικές συντάξεις» και από το 2012 θα αρχίσει η μείωσή τους μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης.
- Πάγωμα των κύριων συντάξεων και το 2012 με την πρόσθετη πρόβλεψη να υπάρξει και μείωσή τους σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού.
- Γενικευμένη αναθεώρηση της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ώστε να μην εντάσσεται σε αυτήν πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σε όσους κλάδους και ειδικότητες τεθούν εκτός, θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 7 χρόνια. Η «νέα λίστα» θα εφαρμοστεί από την 1η του Ιούλη του 2011, για όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους.
- Την εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων και την καθολική επανεξέταση χιλιάδων αναπηρικών συντάξεων, που θα οδηγήσει στο «τσεκούρωμα» συντάξιμων αποδοχών, ακόμα και σε οριστική κατάργηση κάποιων συντάξεων.
Νέα χαράτσια και περικοπές
Από τις αρχές του 2012 η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νέους φόρους στα λαϊκά στρώματα, αλλά και να πετσοκόψει μια σειρά από επιδόματα που δίνονται στα πλέον φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα:
- Νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, στοχεύοντας στην αρπαγή 300 εκατομμυρίων ευρώ από τις τσέπες των εργαζομένων.
- Δραστικές περικοπές ή και αναστολή χορήγησης στα επιδόματα ανεργίας από το 2012, αφού θα θεσπιστούν για την καταβολή τους τα «ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης»!
- Περιστολή μιας σειράς κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
- Εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από το φθινόπωρο, που θα σημάνει το διπλασιασμό της τιμής του.
- Εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση 700 εκατομμύρια το 2011 και «αυξανόμενες αποδόσεις» για το 2012 και 2013.
- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά.
- Νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα σημάνει νέο χαράτσι για τις λαϊκές οικογένειες.
- Επιβολή ειδικού φόρου σε αυθαίρετα.
- Εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Δραστικές περικοπές στις πρώην ΔΕΚΟ
Μέχρι το Φλεβάρη του 2011 η κυβέρνηση θα προωθήσει σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των πρώην ΔΕΚΟ που θα περιλαμβάνει:
- «Κλείσιμο των μη βιώσιμων δημόσιων επιχειρήσεων» με μαζικές μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού.
- Μείωση του βασικού μισθού των υπαλλήλων κατά 10% και περιορισμό των επιδομάτων στο 10% του βασικού μισθού.
- Αύξηση των τιμών των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών κατά τουλάχιστον 30%, καθώς και αύξηση άλλων δασμών.
- Μείωση των λειτουργικών δαπανών στις δημόσιες επιχειρήσεις κατά 15% έως 25%.
Κλείνουν νοσοκομεία
Η κυβέρνηση θα προωθήσει την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας μέσα στο 2011.
- «Σε περιοχές με περισσότερα του ενός νοσοκομεία (εξαιρουμένων των πανεπιστημιακών νοσοκομείων) προβλέπεται η χρήση κοινής διοίκησης - κοινής διοικητικής και λειτουργικής υποδομής». Με άλλα λόγια, σε νομούς της χώρας που υπάρχουν περισσότερα από δυο νοσοκομεία το ένα θα κλείνει.
- Αυξάνεται σε 5 ευρώ από 3 που είναι σήμερα το εισιτήριο που θα πληρώνουν οι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και η χρέωση αυτή επεκτείνεται και στα «επείγοντα περιστατικά» (!) για «αδικαιολόγητες επισκέψεις».
- Μεγαλύτερη «σύνδεση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας παροχής υπηρεσιών».
- Μαζικές μετατάξεις του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού στο «εσωτερικό των υγειονομικών περιοχών της χώρας».
Μειώσεις προσωπικού και μισθών στο Δημόσιο
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν για μια ακόμα φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η κυβέρνηση σχεδιάζει:
- Περαιτέρω μείωση του προσωπικού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μέσα στο 2012 επιπροσθέτως του κανόνα της μιας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις.
- Την εφαρμογή μέσα στο 2011 του νέου «ενιαίου μισθολογίου» στο δημόσιο τομέα που θα επιφέρει μεγάλες μειώσεις μισθών.
- Κλείσιμο όλων των «μη αναγκαίων φορέων» του δημόσιου τομέα.
- Επέκταση του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις σε όλο το Δημόσιο (Υγεία, Παιδεία κλπ.) ενώ θα κοπούν επιπλέον κατά 15% οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
- Στην Αγροτική Τράπεζα οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ μεικτά.
Νέα πεδία δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο η κυβέρνηση διαμορφώνει τους όρους για το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο της περιουσίας του ελληνικού λαού, αλλά και την παραπέρα διείσδυσή τους σε κερδοφόρους τομείς. Ετσι προωθεί:
- Τη μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την ...εξεύρεση 7 δισ. ευρώ.
- Την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Αττικής σύμφωνα με τη ρητή αναφορά που γίνεται στο Μνημόνιο.
- Μέσα στο 2011 την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της αγοράς ενέργειας και του ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
- Την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, λογιστές).
- Την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ για την αναγνώριση των διπλωμάτων και των επαγγελματικών προσόντων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
- Την εκχώρηση σε ιδιώτες των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
- Τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών 23,9 δισ. ευρώ στην πλειοψηφία τους του μεγάλου κεφαλαίου προς τα κρατικά ταμεία.
Βόμβα στο εργασιακό των τραπεζών
Η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσω του μνημονίου για τη λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων μέχρι το Φλεβάρη του 2011 οι οποίες θα ορίζουν ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι, ανεξάρτητα σε ποια τράπεζα δουλεύουν, θα ενταχθούν «στο ίδιο καθεστώς που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή, θα καταργηθούν ρυθμίσεις που αποτελούν ένα στοιχειώδες προστατευτικό πλαίσιο, όπως οι Οργανισμοί που προστατεύουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Τέτοιοι Οργανισμοί υπάρχουν σε μια σειρά τράπεζες όπως η Αγροτική Τράπεζα, η Εμπορική, η Αλφα Μπανκ, η Τράπεζα Πειραιώς και άλλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου