Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

E, δε πάμε καλά....... θα μας απαγορεύσουν να πίνουμε τσαγάκι με το φασκόμηλό μας;;;

Κινδυνεύει το... φλισκούνι να βγει εκτός νόμου; 
Θα έρθει η ώρα που θα πίνουμε στα κρυφά φασκόμηλο από τον κήπο και θα ρίχνουμε δενδρολίβανο στο φαγητό κοιτώντας πίσω από την πλάτη μας; 
Ολα είναι πιθανά, όταν το κράτος δεν προετοιμάζεται επαρκώς και έγκαιρα για την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών. Τον Απρίλιο του 2011 λήγει και η τελευταία προθεσμία των κρατών-μελών για προσαρμογή στα νέα δεδομένα γύρω από τη χρήση θεραπευτικών φυτών, καθώς τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η........ οδηγία THMPD (Traditional Herbal Medical Product Directive) που αναμένεται να θέσει εκτός νόμου χιλιάδες προϊόντα εναλλακτικής ιατρικής. Οι παραγωγοί και οι διανομείς αυτών των προϊόντων είχαν στη διάθεσή τους 7 χρόνια (από το 2004 όταν εκδόθηκε η οδηγία) προκειμένου να «δηλώσουν» τα προϊόντα τους ώστε να λάβουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Ωστόσο, οι νέοι κανονισμοί είναι αυστηροί. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ένα προϊόν χρησιμοποιείται για 30 και πλέον χρόνια, από τα οποία τα 15 στην Ε. Ε., γεγονός που αυτομάτως «πετάει έξω» εκατοντάδες βότανα, φυτά, εκχυλίσματα, πούδρες και άλλα σκευάσματα από χώρες με παράδοση στην εναλλακτική ιατρική όπως η Κίνα και η Ινδία. (Πριν από 20 χρόνια, οι εναλλακτικές θεραπείες δεν ήταν τόσο διαδεδομένες στη Γηραιά Ηπειρο.)
Το γεγονός βέβαια έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εναλλακτικές θεραπείες γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και προτιμώνται από τους πολίτες έναντι των συμβατικών, κυρίως για την προληπτική και καταπραϋντική τους δράση. Οπως μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί, οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία του λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες έβλεπαν τα κέρδη τους να μειώνονται εξαιτίας της «φυτικής ιατρικής». Είναι αλήθεια ότι η υποχρέωση αδειοδότησης και συσκευασίας χιλιάδων νέων σκευασμάτων ανοίγει τεράστια περιθώρια δράσης στις μεγάλες φαρμακευτικές που για δεκαετίες έψαχναν τρόπους να «δαμάσουν» τα έως τώρα ανεξέλεγκτα φυσικά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2008 η Κίνα «εξήγαγε» στην Ε. Ε. φυτικά φάρμακα αξίας 193 εκατ. δολαρίων.
Καμία ενημέρωση
Στην Ελλάδα, πάντως, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται για το επερχόμενο κύμα αλλαγών στον τομέα της αγοράς των φυτών και των βοτάνων. Οι θεραπευτές, οι παραγωγοί και οι έμποροι θεραπευτικών φυτών δεν έχουν έως σήμερα οιαδήποτε ενημέρωση για το θέμα, γεγονός που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει δημιουργήσει κλίμα πανικού. «Ολη η Ελλάδα πάσχει από την κρίση και εμείς κινδυνεύουμε να κλείσουμε εξαιτίας ενός παράλογου νόμου» λέει στην «Κ» ο κ. Αλκης Γρηγοριάδης, ιδιοκτήτης βοτανοπωλείου στη Θεσσαλονίκη. «Γιατί μας έδωσαν άδεια εάν είναι να βγούμε ξαφνικά παράνομοι; Ο κόσμος εμπιστεύεται τα προϊόντα γιατί προέρχονται από τη γη, από τη φύση. Θα προτιμήσει ένα τσαγάκι να του πέσει η πέτρα από τα νεφρά, θα πιει λίγη μαστίχα για να ανακουφιστεί από την παλινδρόμηση. Ποιος θα πει ότι αυτά ξαφνικά δεν είναι ασφαλή; Για όνομα του Θεού, στην Ελλάδα τι παράγουμε εάν όχι βότανα και φυτά; Μερσεντές;».
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αγορά των «φυτικών προϊόντων» θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη. Οπως τονίζει στην «Κ» η δρ Αναστασία Μοσχοβάκη, γιατρός που ασχολείται και με την εναλλακτική ιατρική, σήμερα στην Ελλάδα τα περισσότερα από αυτά τα φυτικά σκευάσματα πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής, άρα υπόκεινται στους νόμους περί τροφίμων. «Ετσι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την “καθαρότητά” τους, δηλαδή πόση από τη δραστική ουσία που διαφημίζουν περιέχουν στην πραγματικότητα. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να υπάγονται στα φάρμακα, ώστε να διέπονται από πιο αυστηρούς κανόνες».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περισσότερα από 5.000 είδη φυτών που χρησιμοποιούνται ήδη στην παρασκευή φαρμάκων. Ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί παρά μόνο στο 5% του συνολικού φυτικού βασιλείου...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: