Το οικονομικό επιτελείο βάζει στην «προκρούστεια κλίνη» όλες τις φοροαπαλλαγές, που υπερβαίνουν τις 900, για να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Στο «ψαλίδισμα» και στην κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 7 δισ. ευρώ ετησίως, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Το οικονομικό επιτελείο βάζει στην «προκρούστεια κλίνη» όλες τις φοροαπαλλαγές, που..... υπερβαίνουν τις 900, για να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Την περικοπή των φοροαπαλλαγών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, μιλώντας στο 7ο φορολογικό φόρουμ του Ελληνικοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι «το σύστημά μας βρίθει φοροαπαλλαγών, οι οποίες είναι άδικες. Κάναμε, ήδη, με το πρώτο νομοσχέδιο μια σειρά από αλλαγές, έτσι ώστε να μην έχουμε τα εξόφθαλμα διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης φορολογούμενων μόνο με βάση το γεγονός ότι κάποια στιγμή κέρδισαν μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Κάναμε ένα πρώτο βήμα. Αλλά χρειάζεται να γίνει και το δεύτερο βήμα, που είναι να ξαναδούμε μία μία τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, τους φόρους υπέρ τρίτων, που είναι κάτι το οποίο βεβαίως επιβαρύνει και την επιχειρηματική κοινότητα και να καταλήξουμε σε κάτι το οποίο είναι πιο απλό, πιο διαφανές και πιο δίκαιο».
Στην ομιλία του ο υπουργός ανέφερε ακόμη:
Την κατάργηση από το νέο έτος περίπου 190 Εφοριών από τις 290 που υπάρχουν σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κλείσουν Εφορίες. Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Σε κανένα κράτος της Ευρώπης δεν έχουμε τόσες πολλές ΔΟΥ. Σήμερα για μας η ΔΟΥ είναι το κέντρο του κόσμου. Πηγαίνουμε στη ΔΟΥ για πράγματα που δεν έχουν καμία δουλειά. Αρα, λοιπόν, τα παίρνουμε όλα αυτά από εκεί, θα φύγουν από τις ΔΟΥ. Ως αποτέλεσμα, θα συγχωνεύσουμε και θα κλείσουμε. Θα πάμε σε μια λογική πολύ λιγότερων ΔΟΥ. Η χώρα αυτή δεν χρειάζεται 289 ΔΟΥ, να χρειάζεται 50, 60, 100 το πολύ».
Την κεντρικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς, όπως είπε, είναι αδιανόητο να βεβαιώνονται δισεκατομμύρια και να εισπράττεται κάτω του 10% των βεβαιώσεων.
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου