Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εργασία - λάστιχο με μισθούς πείνας απαιτεί η τρόικα

Περισσότερη δουλειά με μικρότερες αμοιβές απαιτεί για τον ιδιωτικό τομέα η τρόικα, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας με ελαστικά ωράρια και αύξηση της διάρκειας για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τις απαιτήσεις της γνωστοποίησε χτες στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που ήδη καταγράφεται στον ιδιωτικό τομέα μείωση αποδοχών έως 20% με έκρηξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας (εκτός από το κύμα των απολύσεων) και περικοπή των αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας (το οποίο αύριο θα συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη) σε συνάντηση που είχε χτες..... με τη νέα γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, ζήτησε την εφαρμογή του νόμου για το ελαστικό 10ωρο χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Τα ευέλικτα ωράρια έχουν θεσμοθετηθεί, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται σύμφωνα με το νόμο. Με βάση τα ισχύοντα επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται 2 ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης). Αντί της παραπάνω μείωσης των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών και ημερών ανάπαυσης. Τα ελαστικά ωράρια μπορούν να εφαρμόζονται και σε εποχικές επιχειρήσεις, για μερικώς απασχολουμένους και εργαζομένους με σύμβαση εργασίας διάρκειας μικρότερης του 1 έτους. Ο τελευταίος νόμος (ν. 3863/10 του Α. Λοβέρδου) έδωσε τη δυνατότητα εφαρμογής του ελαστικού δεκαώρου και οποιουδήποτε συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε επίπεδο επιχείρησης με συμφωνία του εργοδότη με τους εργαζομένους (ακόμη και με συμφωνία με ένωση προσώπων, τουλάχιστον 5 εργαζομένων) και, αν δεν υπάρχει σωματείο, με τα κλαδικά συνδικάτα (τα οποία είναι αντίθετα στο μέτρο). Με βάση τα ισχύοντα, το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους 4 μήνες το χρόνο ή, εναλλακτικά, τις 256 ώρες εργασίας από το συνολικό χρόνο απασχόλησης εντός 1 ημερολογιακού έτους και τις 32 εβδομάδες ετησίως (με αντίστοιχα μειωμένο αριθμό ωρών κατά το υπόλοιπο διάστημα του ημερολογιακού έτους). Το τετράμηνο θεωρείται, ωστόσο, μικρό χρονικό διάστημα, ενώ καμία επιχείρηση δεν μπαίνει στη λογική της διευθέτησης με το σύστημα των 256 ωρών εργασίας σε ετήσια βάση (αυτή η μορφή διευθέτησης αφορά το ημερολογιακό έτος και όχι το εργασιακό). Ετσι μελετάται το τετράμηνο να γίνει εξάμηνο.
Στη χτεσινή συνάντηση με την τρόικα συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων, με στόχο τη δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου (σήμερα είναι 8-10 μήνες).
Επίσης η τρόικα έβγαλε «κίτρινη κάρτα» για τη μη επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας (μέχρι τώρα έχει υπογραφεί μόνο μία) και ζήτησε πλήρη καταγραφή-μελέτη για το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, δίνοντας πάντως μια μικρή πίστωση χρόνου.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: