Απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων με την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων, την αποστολή «φύλλων πορείας» σε όσους θα επιλεγούν για εργασιακή εφεδρεία, αλλά και την απόλυση των 25.000 υπαλλήλων που προσλήφθηκαν πρόσφατα σε Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα επιχειρεί να επιβάλει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της δίωρης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και των τριών επικεφαλής της τρόικας. Η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί και σήμερα (και μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία), το δε κόστος της θα είναι τεράστιο για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο.
Ταυτόχρονα οι ξένοι ελεγκτές επιμένουν στο.....
σκληρό πακέτο των μέτρων και επιχειρούν να επιβάλουν εκτός των άλλων, ακόμα και τη διακοπή των συντάξεων, σε όσους έχουν λάβει πρόωρη σύνταξη και είναι κάτω των 55 ετών, ενώ σκληρές αποφάσεις αναμένονται και στο φορολογικό τομέα, με βασική τη δραματική αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου.Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, η τρόικα επιβάλλει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, αλλά άμεσα υποχρεώνει την κυβέρνηση να απολύσει ακόμη και μονίμους. Θα χρησιμοποιηθεί το τρικ της κατάργησης των οργανικών θέσεων, οπότε οι υπάλληλοι που δε θα έχουν οργανική θέση θα απολύονται και δε θα μετατίθενται σε άλλες θέσεις. Αδιευκρίνιστη παραμένει η καταβολή αποζημιώσεων, όπως και ο αριθμός τους, αν και κάποιος ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αρχή με 20.000 απολύσεις. Το μέτρο των απολύσεων επιβάλλεται προκειμένου να καλυφθεί η απόκλιση κατά 1 δισ. ευρώ, που εκτιμά η τρόικα ότι θα υπάρξει στα έσοδα από την έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων.
Εφεδρεία για χιλιάδες υπαλλήλους
Παράλληλα έπεται η εργασιακή εφεδρεία στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να κοινοποιηθούν «φύλλα πορείας» σε περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα οδηγηθούν σε εφεδρεία και ορισμένοι εξ αυτών σε απόλυση απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Τα 15 μέτρα για τα οποία επιμένει η τρόικα
Η τρόικα υπενθύμισε και τα 15 μέτρα που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να γίνουν με το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Ιουνίου, αλλά ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί, όπως είναι:
1. Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου και εποχικού προσωπικού σε όλους τους φορείς του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος).
2. Εκδοση προεδρικών διαταγμάτων/υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας.
3. Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνει πλήρης εξίσωση από φέτος 15 Οκτωβρίου ή θα γίνει σταδιακά, πάντως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την αύξηση του φόρου κατά 5 λεπτά το λίτρο. Με την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο τα πρόσθετα έσοδα θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στους ασθενέστερους ειδικά της Βόρειας Ελλάδας.
4. Παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς ώστε να πληρωθεί αναγκαστικά, από όλους, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για την απόδοση του μέτρου δεδομένου ότι υπάρχουν αντιδράσεις.
5. Περικοπή στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ, λόγω των προβλημάτων που έχει το ταμείο, και του ΟΤΕ, λόγω του μεγάλου ύψους τους και την ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος του ΟΤΕ από τον προϋπολογισμό του κράτους.
6. Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.
7. Εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, που θα επιφέρει περικοπές σε επιδόματα, αποζημιώσεις και υπερωρίες. Ηδη τα σενάρια κάνουν λόγο για μειώσεις αποδοχών σε ποσοστό 40% επί του σημερινού ύψους τους.
8. Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015. Στο κλίμα που επικρατεί είναι αυτονόητο όχι μόνο το πάγωμα αλλά και οι μειώσεις.
9. Επανακαθορισμός των προστίμων για τα αυθαίρετα, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά και άμεσα εισπράξιμα.
10. Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση 35 οργανισμών που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον άλλων 30.
11. Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο/συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικού Οργανισμού Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.
12. Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους, με στόχο την αξιοποίησή της.
13. Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για: α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε (16) ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.
14. Ο νέος νόμος για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, που θα αγγίξει και τις βασικές των 360 ευρώ.
15. Η νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρίες για την άμεση εφαρμογή της καθιέρωσης «ασφαλιστικής» τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρίες.
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου