Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

200.000 απολύσεις σε υπουργεία και δήμους

Μετά την επίσπευση της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας σε 151 οργανισμούς και φορείς, το κυβερνητικό μενού περιέχει άμεση και δραστική μείωση κατά το ένα τρίτο περίπου του σκληρού πυρήνα του κράτους. Αυτή θα προέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από την αναδιάρθρωση, συγχώνευση ή συρρίκνωση οργανισμών, εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οργανικών μονάδων υπουργείων, γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων, τμημάτων και.....
ειδικών γραμματειών, που θα αφήσει μετέωρους περισσότερους από 200.000 απασχολουμένους.
Οι σαρωτικές αλλαγές στα οργανογράμματα και η αναμόρφωση τμημάτων όλων των υπουργείων θα κλείσει τη στρόφιγγα των προσλήψεων στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι νεοεισερχόμενοι να αποτελούν τα επόμενα χρόνια είδος προς εξαφάνιση. Παράλληλα, θα συνοδευτεί, όπως επισημαίνουν στελέχη της δημόσιας διοίκησης, από κατάργηση οργανικών θέσεων.

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται μέχρι σήμερα στις θέσεις αυτές, θα κινδυνεύουν ακόμα και με απόλυση, καθώς, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται μόνιμοι, δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η απομάκρυνσή τους από την εργασία.

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, μιλώντας χθες σε συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων, επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για άγριο «τσεκούρωμα» στο στενό πυρήνα του κράτους. «Απαντώντας με αποφασιστικότητα στο επιτακτικό αίτημα για ριζική ανασυγκρότηση του κράτους, έχουμε εισαγάγει νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες πραγματοποιούμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον τομέα της απλοποίησης των διοικητικών δομών των δημόσιων φορέων και κατ’ επέκταση στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους». Επίσης, γνωστοποίησε ότι σε κάθε υπουργείο συστήνεται γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών, στην οποία υπάγονται όλες οι υφιστάμενες οικονομικές οργανικές μονάδες και ανέφερε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ετοιμάσει σχέδιο-υπόδειγμα Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αποστείλει άμεσα σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων τους.

Όσον αφορά στην τύχη των περίπου 200.000 εργαζομένων στους φορείς που θα οδεύσουν προς κατάργηση ή συγχώνευση, προκειμένου να μπει «μαχαίρι» στο κράτος, οι «λύσεις», που προτείνονται αφορούν μεταξύ άλλων:

-Την υποχρεωτική μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

-Την υπαγωγή σε εργασιακή εφεδρεία, στην περίπτωση που έχουν συνάψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

-Την ένταξη σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή εθελοντικής μειωμένης εργασίας, με αντίστοιχη μείωση μισθού.
Τη στενωπό της εργασιακής εφεδρείας, που θα οδηγήσει στο πρώτο μαζικό κύμα απολύσεων από το Δημόσιο, θα κληθούν να ανέβουν και εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά τους 4.000 απασχολουμένους σε 151 επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα ανοίξουν μέσα στις προσεχείς ημέρες τον κύκλο της εφεδρείας, χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, προανήγγειλε απολύσεις και στους δήμους.

Αναφερόμενος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι στόχος είναι οι ΟΤΑ, ως κομμάτι της γενικής κυβέρνησης, να μη συμβάλλουν στο έλλειμμα ούτε ένα ευρώ. «Επειδή κάποιοι δήμοι, περίπου δέκα ή 15, δεν είναι σε θέση να σηκώσουν κάποια δανειακά βάρη, αν δεν ελαφρύνουν από προσωπικό, θα είμαστε οι πρώτοι που θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία, μέσα από το πρόγραμμα εξυγίανσης. Ισως να μη χρειαστούμε το μηχανισμό της εφεδρείας, αλλά θα φτάσουμε αν χρειαστεί και σε απολύσεις προσωπικού, αναγκαστικά. Δεν γίνεται διαφορετικά», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Διαφωνεί πλήρως η Ν.Δ.

Την πλήρη διαφωνία της εξέφρασε η ΝΔ, όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας από την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Α. Λυκουρέντζος , την πρότασή της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία, που δεν περιλαμβάνει απολύσεις, εγγυάται δημοσιονομικό κέρδος, αλλά και κοινωνικό όφελος, η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε προθάλαμο και διαδικασία απολύσεων.

«Διαφωνούμε πλήρως. Ο πανικός και η σύγχυση είναι κακοί σύμβουλοι σε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει παντού», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Επίσης ανέφερε, ότι η μείωση του μεγέθους του Δημοσίου φαντάζει τόσους μήνες άπιαστος στόχος για το Υπουργείο Οικονομικών, αφού η λίστα που δημοσιεύεται περιλαμβάνει οργανισμούς οι οποίοι ήδη έπρεπε να είχαν “εξυγιανθεί”, ή συγχωνευτεί ή καταργηθεί.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το πρόγραμμα μετατάξεων που εφαρμόστηκε στον ΟΣΕ ,ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι, τη στιγμή που οι μετατάξεις αυτές ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται εντός των ημερών και η κυβέρνηση τις προέβαλε αρκούντως, ξαφνικά οι υπάλληλοι που έμειναν στους εν λόγω φορείς μαθαίνουν ότι μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας και να απολυθούν.

Όπως είπε, είναι ανησυχητικό ότι κανείς δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα απολυθεί σήμερα αυτό το προσωπικό, ενώ το πλέον παράλογο είναι ότι μετά την “εφεδρεία” του 10%, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού.

«Η κυβέρνηση με άλλα λόγια, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα προχωρεί την εργασιακή εφεδρεία και στη συνέχεια αξιολογεί το προσωπικό! Δηλαδή πρώτα θα διώξουν “χωρίς κριτήρια” και μετά θα αξιολογήσουν τους υπόλοιπους! Το κομματικό κράτος στο αποκορύφωμά του!» κατέληξε.


Antinews, με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: