Σε κινητοποιήσεις, αποχή από τα μαθήματα, κλείσιμο δρόμων και συλλαλητήρια ανά γειτονιά και δήμο της Αθήνας την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι μαθητές, σύμφωνα με ανακοίνωση τους. Επίσης, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια.
Τις αποφάσεις αυτές έλαβε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Αθήνας, καθώς οι μαθητές θέλουν, έτσι, να στείλουν -όπως λένε- το δικό τους μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας βιβλία, καθηγητές, σχολεία.....
Τις αποφάσεις αυτές έλαβε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Αθήνας, καθώς οι μαθητές θέλουν, έτσι, να στείλουν -όπως λένε- το δικό τους μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας βιβλία, καθηγητές, σχολεία.....
Επίσης ζητούν:
- Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των οικογενειών μας για τη λειτουργία των σχολείων, για τη μόρφωσή μας.
- Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία.
- Κανένα κενό σε καθηγητές. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.
- Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων.
- Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους.
- Να μην εφαρμοστεί ο Νόμος - Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
- Δωρεάν μετακινήσεις.
Την ίδια στιγμή, σε 48ωρη απεργία προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι εκπαιδευτικοί στις 3 και 4 Οκτωβρίου. Η πρόταση αυτή, που κυριάρχησε -σύμφωνα με πληροφορίες- στη κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα κατατεθεί στον κλάδο για να αποφασίσει, τελικά, μέσα από γενικές συνελεύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης έχουν προγραμματίσει τρίωρη στάση εργασίας και στις 22 Σεπτεμβρίου, όποτε οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.
Υπέρ των ανοιχτών Πανεπιστημίων οι καθηγητές των ΤΕΙ
Υπέρ των ανοιχτών Πανεπιστημίων, εκφράζοντας, ωστόσο, τις αντιρρήσεις τους επί ορισμένων διατάξεων (όπως π.χ. ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα τρίτου κύκλου σπουδών), τάσσονται οι καθηγητές των ΤΕΙ που συνεδρίασαν και συζήτησαν τις διατάξεις του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε ανακοίνωσή τους, οι καθηγητές υπογράμμισαν ότι «ο νέος νόμος είναι πλέον νόμος του κράτους, παρακολουθούμε κριτικά την εφαρμογή του, εντοπίζουμε τις δυσλειτουργίες του, καταγγέλλουμε μέσω των Ομοσπονδιών τα σημεία που κατά τη γνώμη μας έχουν πρόβλημα συνταγματικότητας και παλεύουμε να αλλάξουμε τα αρνητικά σημεία. Θεωρούμε όμως, πως σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, τόσο για το μέλλον των ΑΕΙ, όσο και της ίδιας της χώρας επιβάλλεται τα Ιδρύματα να παραμείνουν ανοιχτά και σε πλήρη ακαδημαϊκή και ερευνητική λειτουργία προς όφελος της ελληνικής νεολαίας και οικογένειας».
Οι καθηγητές των ΤΕΙ ζήτησαν «επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων τους, για να αντεπεξέλθουν στις άμεσες ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών τους αναγκών, άμεσο διορισμό των νεοεκλεγέντων εκπαιδευτικών και κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών με τον αναγκαίο αριθμό έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού».
«Δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για να ανατραπούν οι ρυθμίσεις για τις οποίες εκφράσαμε την αντίθεσή μας και καλούμε τους τοπικούς Συλλόγους να μας προτείνουν μορφές αντίδρασης μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις» κατέληξαν οι καθηγητές των ΤΕΙ.
Συνεχίζονται οι καταλήψεις στο Πάντειο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Οι φοιτητές στο Πάντειο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αποφάσισαν τη συνέχιση των καταλήψεων. Ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου είναι ορατός αν συνεχιστούν οι καταλήψεις, καθώς σε λίγες εβδομάδες (αρχές Οκτωβρίου) αρχίζει το νέο ακαδημαϊκό έτος.
real.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου