Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πέντε υπογραφές για μια δόση

Σε πέντε αυξήθηκε ο αριθμός των δηλώσεων νομιμοφροσύνης που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα.
Όπως έγινε χθες γνωστό – και αναφέρθηκε και από τον κ. Βενιζέλο στο χθεσινό (τελευταίο) υπουργικό συμβούλιο - το Eurogroup έχει ζητήσει επιστολή με πέντε υπογραφές: Αυτές των αρχηγών των δύο κομμάτων, αυτή του νέου πρωθυπουργού, αυτή του..... νέου υπουργού Οικονομικών και αυτή του διοικητή της ΤτΕ.

Με την επιστολή αυτή θα επιβεβαιώνουν και οι πέντε ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και μόνο τότε θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ήδη από προχθές το θέμα είχε τεθεί από τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και από τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη διακομματικής υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπωθούν εγγράφως.

«Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σε ε΄ρωτηση εάν η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ο κ. Ρεν απάντησε ότι το ίδιο συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά αυτών των χωρών.

Σε ό,τι αφορά την έκτη δόση, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η θετική απόφαση που ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου δεν έχει εγκαταλειφθεί, σημειώνοντας ότι παραμένει σε ισχύ και ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η επικύρωση για την εκταμίευση της έκτης δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν επισήμανε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου απετέλεσε πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, η οποία τώρα πρέπει να αποκατασταθεί.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν τέλος ότι αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.
 elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: