Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

352 δήμους προβλέπει ο νέος «Καποδίστριας»

Και ο κύβος ερρίφθη!
Για 352 δήμους κάνει λόγο το σχέδιο της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης ενώ η γεωγραφική αποτύπωση της νέας αυτοδιοικητικής αρχιτεκτονικής δεν πρόκειται να δοθεί για διαβούλευση προκειμένου να μη διογκωθούν οι ήδη υποβόσκουσες και σοβούσες αντιδράσεις.
Οι δήμαρχοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία κρίνουν ότι το εγχείρημα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης αποβλέπει κυρίως στην περικοπή των κονδυλίων και υποστηρίζουν ότι θα είναι κρίμα όλη αυτή η… ανακατάταξη να γίνει γρήγορα, επιπόλαια και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό!
Πυρετώδεις πάντως είναι οι κινήσεις του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον εκλογικό νόμο να κοινοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, τοπικές ΤΕΔΚ) ώστε να υπάρχει σαφές σχέδιο προς συζήτηση τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης του Τακτικού Συνεδρίου τη ΚΕΔΚΕ.
Ετσι, xθες το σχέδιο του νέου «Καποδίστρια» συζητήθηκε στη μικτή επιτροπή που αποτελείται από τους παράγοντες του υπ. Εσωτερικών και τους εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Ταυτόχρονα το σχέδιο έρχεται στους βουλευτές του τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ.
Την Κυριακή σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Ραγκούσης ανακοινώνει το σχέδιο νόμου. Το μεσημέρι της Κυριακής η ΚΕΔΚΕ παραλαμβάνει το σχέδιο και το αποστέλλει σε όλες τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Αυτές θα το επεξεργαστούν και θα καλέσουν εντός της εβδομάδας έκτακτες συνελεύσεις προκειμένου να διαμορφώσουν τη θέση τους και στη συνέχεια (Δευτέρα 18 Ιανουαρίου) θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Συνεδρίου.

Το σχέδιο
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η πρόταση της Επιτροπής έχει παραδώσει στον υπουργό των Εσωτερικών τον αριθμό των νέων δήμων αλλά και τη γεωγραφική κατανομή των αυτοδιοικητικών μονάδων. Η πρόταση των ειδικών κάνει λόγο για 352 δήμους (από 392 που είχε κρίνει η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Οσον αφορά στη γεωγραφική αποτύπωση του «Καποδίστρια 2» οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ρητή συμφωνία μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και του υπουργού Εσωτερικών να μη δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου οι δήμαρχοι να συζητήσουν περισσότερο την ουσία του εγχειρήματος και να μη μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον οι τοπικές έριδες.

e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: