Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

«Βούλιαξε» η οικοδομική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα

«Πάτο έχει πιάσει» η οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οικοδομές που «σηκώνονται» σήμερα είναι «μετρημένες στα δάχτυλα» και ο αριθμός τους μικρότερος μέχρι και 10 ή και 15 φορές σε σύγκριση με την περίοδο 2005 - 2006, όταν η ανοικοδόμηση βρισκόταν στο... πικ της.

Παντού μπορεί να δει κανείς παρατημένα γιαπιά, οικοδομές να έχουν εγκαταλειφθεί στα θεμέλια ή στο σκελετό και άλλες να μην τελειώνουν ποτέ, αν και βρίσκονται ένα «βήμα» πριν από την ολοκλήρωσή τους. Εξάλλου, πολλοί είναι οι εργολάβοι οι οποίοι έχουν σταματήσει κάθε προσπάθεια αναζήτησης οικοπέδου και αρκετοί αυτοί που έχουν στραφεί σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι «φρένο» στους ρυθμούς ανοικοδόμησης έχει μπει ακόμη και στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές, όπου είχαν εναποτεθεί οι ελπίδες των εργατών για κάποια μεροκάματα. Το χειρότερο όλων είναι ίσως ότι και για το 2010 δεν αναμένεται καμία αλλαγή στη σημερινή «παγωμένη» κατάσταση, με αβέβαιο το μέλλον για χιλιάδες εργαζομένους στα περίπου 120 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή.

Στη Χαλκιδική

Σε τρομακτικούς ρυθμούς έχει φτάσει η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική. Οπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Χαλκιδικής, Βασίλης Τσενεκλίδης, περίπου 1.000 κτίσματα ανεγείρονται σήμερα σε ολόκληρο το νομό και άλλα τόσα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2010, όταν το 2006 ο αριθμός των υπό κατασκευή κτιρίων έφτανε περίπου τις 15.000. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Πολυγύρου. Την εποχή της έντονης ανοικοδόμησης δραστηριοποιούνταν περίπου 15 εργολάβοι και τώρα ασχολούνται μόνον τρεις. Κι αυτοί όμως αναγκάζονται να σηκώσουν οικοδομές, αφού έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έκλεισαν τις συμφωνίες για τα οικόπεδα», είπε ο κ. Τσενεκλίδης. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Χαλκιδικής στις οποίες παρατηρείται κάποια ανοικοδόμηση, ο κ. Τσενεκλίδης ανέφερε τη Φούρκα, την Αφυτο και λιγότερο την περιοχή του Παλιουρίου στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, το Νέο Μαρμαρά και τη Νικήτη στη Σιθωνία και τα Νέα Ρόδα στο τρίτο «πόδι». Στην ορεινή Χαλκιδική κάποια κτίσματα «σηκώνονται» στο Παλαιόκαστρο (βρίσκεται μεταξύ του Πολυγύρου και του Ταξιάρχη), στην Αρναία και λιγότερο στη Γαλάτιστα. «Η ορεινή Χαλκιδική δεν έχει ακόμη κορεστεί οικιστικά και γι' αυτό υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της ανοικοδόμησης», είπε ο πρόεδρος των μεσιτών Χαλκιδικής.

Διαβάστε περισσότερα........

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: