Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ψαλίδι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Φόβους ότι η καθυστέρηση να έλθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα περικόπτονται κατά 10% τα επιδόματα θα οδηγήσει και σε νέες θυσίες για τους δημοσίους υπαλλήλους εκφράζουν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, τα οποία έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 10 Φεβρουαρίου αντιδρώντας την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης.

Τα ίδια στελέχη τα οποία έδωσαν χθες στη δημοσιότητα και πίνακα με το ύψος των επιδομάτων που περικόπτονται μιλούν πλέον για «καλό και κακό σενάριο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί το «παράδειγμα της Ιρλανδίας», το οποίο μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή στο προσκήνιο, μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες.

«Αν το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν εγκριθεί στις 15 Φεβρουαρίου στο Εco/Fin», επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «τότε θα πρέπει να αναμένουμε και νέα μέτρα που θα οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα». Εξαρτούν, μ΄ άλλα λόγια, ακόμη και το ύψος της περικοπής των επιδομάτων από την υποδοχή που θα επιφυλάξουν οι Βρυξέλλες στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Περί αυτού συνομολογεί και η στάση αναμονής που τηρεί η κυβέρνηση.

Η απόφαση της κυβέρνησης πάντως για περικοπή κατά 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη συρρίκνωση των πραγματικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και θα εξανεμίσει τις αυξήσεις που εδόθησαν στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ τα οποία αντλήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι ετήσιες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται ετησίως σε περίπου 12,08 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούν επιδόματα, καθώς ο βασικός μισθός καλύπτει μόνο 6,9 δισ. ευρώ. Τα γενικά επιδόματα, όπως είναι η οικογενειακή παροχή, το κίνητρο απόδοσης, το επίδομα θέσης ευθύνης κτλ.,
κοστολογούνται σε περίπου 780 εκατ. ευρώ, τα ειδικά επιδόματα σε περίπου 534 εκατ. ευρώ και τα κλαδικά επιδόματα σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Η περικοπή, μ΄ άλλα λόγια, όλων ανεξαιρέτως των επιδομάτων κατά 10% θα έχει αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το μισό του συνόλου των αποδοχών των διπλωματικών υπαλλήλων «καλύπτεται» από το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή. Οι δαπάνες για τον βασικό μισθό των μελών των ΔΕΠ- ΑΕΙ ανέρχονται σε 295 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές αποδοχές τους συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων φθάνουν τα 597 εκατ. ευρώ. Μ΄ άλλα λόγια, το ήμισυ της δαπάνης αφορά τα επιδόματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, για τους οποίους η δαπάνη για τον βασικό μισθό καλύπτει 188,8 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των αποδοχών τους ανέρχονται σε 457,4 εκατ. ευρώ. Για τις αμοιβές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας δαπανώνται κάθε έτος περίπου 4,4 δισ. ευρώ.

Από αυτά ο βασικός μισθός καλύπτει μόνο τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή περίπου 2,2 δισ. ευρώ, είναι επιδόματα.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: