Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί στοχεύουν τον 14ο μισθό;

Την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο Ολι Ρεν με την ελληνική κυβέρνηση, θα ανακοινωθούν τα μέτρα – φωτιά για να εξοικονομηθούν άμεσα 3,5 δισ. ευρώ. Προς ώρας, κάνουν βόλτα στο Σύνταγμα οι τμηματάρχες και οι λοιποί λογιστές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, βλέπουν τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και συστήνουν πολιτικές σοκ και άμεσα. Κυκλοφορούν όπως οι Γερμανοί όταν εισέβαλαν στην Κατοχή, μας παρουσιάζουν ως απατεώνες και λαμόγια και συνομιλούν ως ίσος προς ίσο με την κυβέρνηση. Εκεί καταντήσαμε…

Σε ότι αφορά τα μέτρα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα αφού οι προτάσεις γίνονται όλο και πιο σκληρές. Θεωρείται δεδομένη η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2-3 μονάδες καθώς και οι νέες αυξήσεις στου φόρους καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Επίσης, νέα μείωση στα επιδόματα, ψαλίδια στα έξοδα κίνησης και σχέδιο για μαζική αποχώρηση εργαζόμενων από το Δημόσιο μέσω μη ανανέωσης συμβάσεων.

Όλα τα λεφτά είναι πάντως, στη συζήτηση που γίνεται για τον 14ο μισθό. Οι διαρροές από την κυβέρνηση είναι ότι οι ξένοι επιμένουν ότι πρέπει να τον κόψουμε, τουλάχιστον για ένα χρόνο και το 2011 να επανέλθει. Αυτό είτε πράγματι σημαίνει ότι θα έλθει η κεραμίδα είτε ότι γίνεται πολύς λόγος ώστε να μην ανακοινωθεί ποτέ και η κυβέρνηση να το εμφανίσει ως επιτυχία και περήφανη νίκη που δεν κόπηκε ο 14ος μισθός.

Μικροπολιτική περασμένων εποχών δηλαδή από μια κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ουσία.

Τελικά δεν είναι καθόλου βλάκες στο ΠΑΣΟΚ. Πανέξυπνοι είναι.

http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: