Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Λίγες μόλις ώρες μετά τη σαφή προειδοποίηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι για την εφαρμογή των μέτρων απαιτείται συλλογικότητα και πειθαρχία, το κυβερνών κόμμα κλονίζεται από τις αντιδράσεις των στελεχών του. Η εικόνα «ρινγκ» που παρουσίασαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής δείχνει ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχηματίζονται δυνάμεις που αμφισβητούν την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής.

Είναι σαφές ότι κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν περίμενε τη σφοδρότητα των μέτρων που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση. Οι μειώσεις των Δώρων στο Δημόσιο, με τις πιέσεις να εντείνονται για επέκταση της ρύθμισης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η πρώτη περικοπή συντάξεων στα ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ ανοίγουν ουσιαστικά την κερκόπορτα για τη λήψη πρόσθετων επώδυνων μέτρων.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές τάζοντας αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων και μόλις ανέλαβε την εξουσία, αντί να προγραμματίσει την υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων, φρόντισε να φουσκώσει τεχνητά το έλλειμμα προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία. Το παιχνίδι αυτό, ωστόσο, στοχοποίησε την Ελλάδα στην Κομισιόν και τις αγορές, μεγαλώνοντας υπέρμετρα το λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζεται πλέον ως το πειραματόζωο της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα συνδικάτα για μία οικονομία που θα βασιζόταν στην πράσινη ανάπτυξη και τη διοχέτευση κεφαλαίων στην αγορά. Ολα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο έντονων κοινωνικών αναταράξεων με βασικό υπεύθυνο τον πρωθυπουργό, που ολιγώρησε 5 μήνες και ακολούθησε λανθασμένη πολιτική έναντι της Κομισιόν.

e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: