Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Με ασάφειες μάς στέλνουν στο ΔΝΤ


Η συμφωνία των 16 ηγετών της ευρωζώνης, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, για στήριξη της χώρας μας υπό όρους, μπορεί να έγινε δεκτή ως εθνική επιτυχία, ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο «ουσιώδης» ρόλος που αποφασίστηκε να δοθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με όλα τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται, κρύβει κινδύνους για την Ελλάδα.

Οι ασαφείς όροι της στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων μας, σε συνδυασμό με τον αδιευκρίνιστο βαθμό εμπλοκής του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνουν ένα θολό τοπίο, το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, ο μικτός μηχανισμός στήριξης, που επιβλήθηκε με τις ασφυκτικές πιέσεις της Γερμανίας η οποία επέμενε να μας στείλει στην «αγχόνη» του ΔΝΤ, δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στην ελληνική κυβέρνηση.

Αναπάντητο παραμένει, προς το παρόν, το κρίσιμο ερώτημα πότε θα ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, ενώ άγνωστα είναι και τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν όχι τόσο από τα μέλη της ευρωζώνης όσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο χρησιμοποιεί πάντοτε τις πλέον ακραίες συνταγές λήψης μέτρων.

Ανεξάρτητα από αυτό, αξιοσημείωτη είναι και η παράμετρος της ουσιαστικής εκχώρησης αρμοδιοτήτων των χωρών μελών της ευρωζώνης, όπως αυτές απορρέουν από τη συνθήκη, σε άλλο διεθνή οργανισμό, γεγονός το οποίο αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Το κατά πόσο η συμφωνία των «16» θα λειτουργήσει μένει να το δούμε στην πράξη, αφού προηγουμένως διευκρινιστούν όλες οι ασάφειες που προκαλούν σύγχυση, ωστόσο η πραγματικά θετική εξέλιξη προέρχεται από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει πέραν του 2010 τα ελαστικά κριτήρια που έχει καθορίσει στους πιστωτικούς ομίλους για τη ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά και κατά συνέπεια οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: