Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ψάχνουν τους λογαριασμούς υπουργών......

Η πρωτοβουλία ανήκει στον επικεφαλής της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος κάλεσε όλους τους πρώην υπουργούς να δεχτούν να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους, ώστε να διερευνηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών κατά τις κρίσιμες ημερομηνίες.

Τα τρένα σφύριζαν…
Ο πιο σημαντικός μάρτυρας πέρασε χθες το κατώφλι της εξεταστικής και θα συνεχίσει τη μαρτυρική του κατάθεση και σήμερα. Πρόκειται για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κωνσταντίνο Γιαννακό, ο οποίος πρωταγωνίστησε στις συμβάσεις της περιόδου 2002-2005.
Οι βουλευτές της εξεταστικής υποστήριξαν ότι ο μάρτυρας άφησε αιχμές κατά των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη, Άκη Τσοχατζόπουλου και Χρήστου Βερελή αναφορικά με το γεγονός ότι το τροχαίο υλικό του οργανισμού δεν κατασκευάστηκε τελικά από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά -όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία- αλλά το έργο δόθηκε στη Siemens. “Το 2001, η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο όσον αφορά τις συμβάσεις με τη Siemens για την προμήθεια του τροχαίου υλικού. Η απόφαση για την επαναδιαπραγμάτευση και για τις τροποποιητικές συμβάσεις ήταν πολιτική. Την απόφαση την υπέγραψαν οι κ. Τσοχατζόπουλος, Βερελής και Χριστοδουλάκης”, φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας.
Ο κ. Γιαννακός, διευθυντικό στέλεχος και επί υπουργίας Βερελή και επί υπουργίας Λιάπη, αποκάλυψε ότι τον Δεκέμβριο του 2005 τον κάλεσε ο τότε υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης στο γραφείο του και του είπε πως είναι εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να του ζητήσει να υποβάλει την παραίτησή του, καθώς υπήρχαν σε βάρος του καταγγελίες από τη ΔΑΚΕ-ΟΣΕ.
“Ο Γιαννακός είναι ο άνθρωπος-γέφυρα που διασφάλιζε την αδιατάραχτη υλοποίηση των σχεδίων της Siemens στον ΟΣΕ και την περίοδο Βερελή και την περίοδο Λιάπη”, ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.


Ψάχνουν τους λογαριασμούς υπουργών

Στο ψαχνό της υπόθεσης βρίσκεται η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Η ΝΔ, διά του Κώστα Τζαβάρα, ζήτησε να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε ελληνικές και ξένες τράπεζες όλων των πολιτικών προσώπων (υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων) και των συγγενών τους που την περίοδο εκείνη είχαν σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις, καθώς και να ακολουθηθεί μέχρι τέλους η μέθοδος της δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έλαβαν τις μίζες των 75 εκ. γερμανικών μάρκων.
Πού βασίστηκε ο κ. Τζαβάρας; Στο “εμπιστευτικό” έγγραφο της Siemens, το οποίο αναφέρει πως για την προγραμματική σύμβαση 8002 (15/12/1997) δόθηκαν στην Ελλάδα 75 εκατ. γερμανικά μάρκα (ή 37,5 εκατ. ευρώ) σε μίζες! Ο κ. Τζαβάρας ζητά επίσης να υπάρξει ταυτοποίηση, χρονικώς και ποσοτικώς, κάθε εμβάσματος το οποίο απέστειλε η Siemens προς τρίτους στο εξωτερικό, με αντίστοιχες οικονομικές πράξεις πολιτικών προσώπων ή συγγενών του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο θα φανεί ποιοι κυβερνητικοί παράγοντες απέκτησαν σπίτια και ομόλογα και ποιων αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις την επίμαχη περίοδο.
Η ΝΔ επισημαίνει την ύπαρξη λογαριασμού με το όνομα Α.
Markou (αποκλειστικός διαχειριστής του οποίου ήταν το πρώην στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου), στον οποίο “κατατέθηκαν την περίοδο 1998-1999 18,5 εκατ. γερμανικά μάρκα (ή 9,2 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων 200.000 εμβάστηκαν στον Τάσο Μαντέλη”. Πρόκειται για τη μοναδική αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο. Επισημαίνεται, τέλος, η κατάθεση εμβάσματος ποσού 800.000 γερμανικών μάρκων στην Αθήνα (Τράπεζα Middland, εταιρεία Plexus), το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Τζαβάρας, “προφανώς, αναλήφθηκε σε μετρητά”.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: