Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Xτύπημα στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ.


Συγκλονίζει τις Αρχές, την πολιτική τάξη και την κοινή γνώμη το χθεσινό πρωτοφανές θανατηφόρο τρομοκρατικό χτύπημα, με πακέτο-βόμβα στην καρδιά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Λίγα μέτρα από το γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πιστός συνεργάτης του και υπασπιστής του από χρόνια, αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, πατέρας δύο παιδιών, πλήρωσε με τη ζωή του την αφοσίωσή του στην υπηρεσία και στον υπουργό.
Η δολοφονική επίθεση, που είχε στόχο τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη, μούδιασε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό Ασφαλείας, αφού η βόμβα πέρασε απ’ όλα τα συστήματα και έφτασε μέχρι τον 7ο όροφο του μεγάρου της Λεωφόρου Κατεχάκη, που μέχρι χθες θεωρούνταν το απόρθητο φρούριο της ΕΥΠ και της Αστυνομίας.
Ολα τα μέτρα ασφαλείας αποδείχτηκαν χάρτινα, γεγονός που θεωρείται βέβαιον ότι θα επιφέρει «αποκεφαλισμούς» αξιωματικών που έχουν την ευθύνη για την οργάνωση, τον έλεγχο του κτιρίου και των εισερχόμενων προσώπων και αντικειμένων.
Η δολοφονική ενέργεια σημειώθηκε χθες στις 8.30 το βράδυ στο γραφείο του υπασπιστή του κ. Χρυσοχοΐδη, περίπου 25 μέτρα από το προσωπικό γραφείο του υπουργού, ο οποίος την ώρα εκείνη βρισκόταν μέσα με συνεργάτες του.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο άτυχος αστυνομικός υποδιευθυντής, όπως έκανε πάντα, επιχείρησε να ανοίξει πιθανότατα κάποιο δέμα που είχε φτάσει εκεί για τον υπουργό, προκειμένου να ελέγξει προσωπικά αν όλα ήταν εντάξει.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, η οποία συγκλόνισε τον 7ο όροφο και προκάλεσε πανικό σε όλους όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γύρω γραφεία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης και οι συνεργάτες του πετάχτηκαν στον διάδρομο να δουν τι είχε συμβεί.
«Είδαμε ένα σύννεφο καπνού και σκόνης να έχει καλύψει τον χώρο» είπε στο «Εθνος» ένας από τους ανθρώπους που ήταν εκεί και συνέχισε: «Καταλάβαμε ότι το κακό έγινε στο γραφείο του Γιώργου, αλλά κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει. Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι τον χάσαμε».
Ο χώρος αποκλείστηκε αμέσως, απομακρύνθηκαν όλοι, ενώ έσπευσε ο γιατρός της Αστυνομίας για να δει αν μπορούσε να κάνει κάτι, αλλά ήταν πλέον αργά.
Οπως έγινε γνωστό αργότερα, ο 49χρονος υπασπιστής δέχτηκε όλο το ωστικό κύμα της έκρηξης σχεδόν εξ επαφής την ώρα που άνοιγε το παγιδευμένο δέμα, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί από τη μέση και πάνω, ενώ το γραφείο του ισοπεδώθηκε.
Ταυτόχρονα έφτασε στο μέγαρο ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβουν οι πυροσβέστες, αφού δεν εκδηλώθηκε φωτιά.
Οι αστυνομικοί του κτιρίου κράτησαν τον χώρο ανέπαφο, μέχρι που έφτασαν εκεί κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, που άρχισαν εξονυχιστική έρευνα για τη συλλογή στοιχείων που θα μπορούσαν να φωτίσουν ενδεχομένως την ταυτότητα της οργάνωσης.
Μέχρι τις πρωινές ώρες δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού. Ωστόσο, όπως ανέφερε υψηλότατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η συνδεσμολογία παραπέμπει στην «ορφανή» βόμβα που διαμέλισε τον 15χρονο Αφγανό πριν από λίγο καιρό στα Πατήσια, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Η διαφορά είναι ότι εκείνος ο μηχανισμός ήταν ωρολογιακός, ενώ χθες η πυροδότηση έγινε με άλλον τρόπο, που θα διαπιστωθεί από την εργαστηριακή έρευνα στην Εγκληματολογική Υπηρεσία.
Κρίσιμα ερωτήματα
Το κρισιμότερο ερώτημα πάντως δεν είναι το είδος της βόμβας, αλλά ο τρόπος που έφτασε στον προορισμό της. Για τον λόγο αυτόν συστάθηκαν ειδικές ερευνητικές ομάδες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι οποίες περνούν ήδη τους πάντες από μικροσκόπιο.

Οπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείεται να πέρασε το δέμα-βόμβα άθελά του κάποιος υπεράνω υποψίας, ακόμα και συνεργάτης του υπουργού. Η εκδοχή που ερευνάται ως πολύ πιθανή είναι να έφτασε το δέμα με το ταχυδρομείο, γιατί η αλληλογραφία αυτή δεν ελέγχεται, ιδιαίτερα αν δεν έχει κάτι χαρακτηριστικό που να προκαλεί υποψίες, επειδή υποτίθεται ότι έχει περάσει από το σύστημα διαχείρισης ελέγχου των ΕΛ.ΤΑ. Η αλληλογραφία πηγαίνει σε ειδικό γραφείο στο ισόγειο του κτιρίου και από εκεί γίνεται κατευθείαν η διανομή.
Αντίθετα, όσα δέματα φτάνουν με κούριερ περνούν πρώτα από την πύλη και ύστερα από τους ειδικούς ανιχνευτές στην είσοδο, όπου φαίνονται όλα με ειδικές ακτίνες, ενώ από τον ίδιο έλεγχο περνούν και όσοι τα μεταφέρουν. Να σημειωθεί μάλιστα ότι κανείς δεν ανεβαίνει στους ορόφους και οι παραλήπτες καλούνται για να τα παραλάβουν από την είσοδο.
Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να εστάλη το δέμα στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη και κάποιος από εκεί να το μετέφερε εν αγνοία του στο υπουργείο για να το παραδώσει στον υπουργό και επειδή ήταν γνωστός ίσως να μην ελέγχθηκε στην είσοδο. Δεν έκανε το ίδιο όμως και ο Γιώργος Βασιλάκης, ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του την προσήλωση στην αποστολή του, που ήταν η προστασία του υπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνει ανώτερος αξιωματικός, τίθεται ζήτημα έλλειψης ασφάλειας και ελέγχου.
Τα μέτρα ασφαλείας
Δύο σημεία ελέγχου για το γραφείο του υπουργού

Από δύο σημεία ελέγχου περνά κάποιος προκειμένου να επισκεφθεί το γραφείο του υπουργού και τους επιτελείς στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στη Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου (πρώην Κατεχάκη).
Το πρώτο είναι στην εξωτερική είσοδο, όπου βρίσκονται ειδικοί φρουροί, αστυνομικοί και υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και το δεύτερο στην κεντρική είσοδο του κτιρίου. Ο επισκέπτης, δηλώνει στο πρώτο σημείο το πού θέλει να πάει και αφού αφήσει την ταυτότητά του, παραλαμβάνει ένα καρτελάκι εισόδου και κατευθύνεται προς την κεντρική είσοδο. Στο σημείο αυτό οι επισκέπτες και τα αντικείμενα που διαθέτουν υποβάλλονται σε έλεγχο από το προσωπικό της φρουράς του υπουργείου.
Οι τσάντες περνάνε από ειδικό μηχάνημα με ακτίνες που σαρώνουν τα πάντα, και το περιεχόμενό τους εμφανίζεται σε μια οθόνη, την οποία ελέγχει ο αρμόδιος αστυνομικός.
Οι επισκέπτες εν συνεχεία περνάνε από την αψίδα με τον ειδικό σαρωτή, ο οποίος ελέγχει για όπλα και μεταλλικά αντικείμενα. Mετά τους ελέγχους αυτούς, ο επισκέπτης ανεβαίνει τους ορόφους όπου βρίσκονται τα άτομα που θέλει να επισκεφτεί, από τον υπουργό (7ος), υφυπουργό (8ος) και αρχηγό (6ο), γενικό γραμματέα (5ο) και επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.
Τόσο στα γραφεία υπουργού, υφυπουργού και γενικού γραμματέα, καθώς και σε αυτά των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ, υπάρχουν απέξω αστυνομικοί.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία στεγάζεται στους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου της Λεωφόρου Π. Κανελλοπούλου, έχει δικό της σημείο ελέγχου ασφαλείας.
Οσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο μπαίνουν τα δέματα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε χθες γνωστό από τους επιτελείς, τα των ιδιωτικών εταιρειών περνάνε από έλεγχο για την ύπαρξη ύποπτων αντικειμένων. Αυτά των ΕΛ.ΤΑ πηγαίνουν σε άλλον χώρο από αυτά των ιδιωτικών εταιρειών, στο ισόγειο του κτιρίου και, όπως και η αλληλογραφία, διανέμονται αμέσως.
Μιχ. Χρυσοχοΐδης:
Οι άνανδροι δολοφόνοι θα συλληφθούν

Την οδύνη του για την τραγική απώλεια του στενού του συνεργάτη, Γ. Βασιλάκη, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά το μοιραίο χτύπημα. Συγκλονισμένος, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να καταστήσουμε τον πολίτη ασφαλή. Οι άνανδροι δολοφόνοι θα συλληφθούν. Προσωπικά, έχασα έναν πολύτιμο συνεργάτη». Λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ πήγε στο υπουργείο ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή, και ενημερώθηκε για την τρομοκρατική επίθεση. Το υπουργείο επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και η ανέξαρτητη βουλευτής Ντ. Μπακογιάννη.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ - ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: