Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση οικονομικού και πολιτικού Τύπου της 25/8/2010

Το τέλος στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού που επιχείρησε να θέσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, η σκληρή γλώσσα την οποία χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος για τις επιλογές της υπουργού Οικονομικών Λούκας Κατσέλη, ο οποίος παράλληλα ζήτησε την ταχεία μείωση του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία, η οικονομική ύφεση και ο αντίκτυπος που είχε χθες στο γενικό δείκτη του Χ.Α., οι έλεγχοι - εξπρές για την είσπραξη του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων χρεών στους οποίους καταφεύγει η κυβέρνηση, η προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης των ασφαλιστικών ταμείων με μείωση των δαπανών για τα φάρμακα, οι ελλείψεις προσωπικού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα προβλήματα που πρόκειται να ανακύψουν τους επόμενους μήνες, καθώς και το πρόβλημα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας που παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων χθες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο και η προσπάθεια που προτίθεται να καταβάλει η κυβέρνηση για εξεύρεση λύσης, κυριαρχούν στη θεματολογία των σημερινών εφημερίδων.
Αναλυτικά
       Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
  
    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μας ταΐζουν με ληγμένες τροφές. Μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο".
    
    Η εφημερίδα γράφει ότι "διατροφικός εφιάλτης απειλεί τη δημόσια υγεία. Ληγμένα τρόφιμα από τη χωματερή των Άνω Λιοσίων ή ακόμη και από τους κάδους των απορριμμάτων που γειτνιάζουν με σούπερ-μάρκετ ή άλλα καταστήματα πώλησης νωπών προϊόντων, καταλήγουν στο πιάτο μας".
  
    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο χάρτης των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη. Η κρίση δημιούργησε ευκαιρίες".
  
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι.......

"τις επιπτώσεις της κρίσης βιώνει και η φοιτητική κατοικία. Από σήμερα δεκάδες χιλιάδες νέοι φοιτητές θα βγουν στην αναζήτηση κατοικίας και ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Γιάννης Ρεβύθης απευθύνει μέσω της "Α" έκκληση σε γονείς και επιτυχόντες να μη δίνουν προκαταβολές σε μεσίτες για να τους βρουν σπίτι, αλλά μόνο όταν έχουν υπογράψει το συμβόλαιο".
    
    Η ΑΥΓΗ: "Επιδρομή νέου ΦΠΑ. Από την πρωτοχρονιά οι αυξήσεις ΦΠΑ σε προϊόντα σούπερ μάρκετ, στα φάρμακα, στον τουρισμό και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ".
    
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πανικόβλητη η κυβέρνηση από την αποτυχία της πολιτικής της, επιχειρεί να καλύψει τα έσοδα εκ των υστέρων επιβάλλοντας πρωτοφανείς αυξήσεις ΦΠΑ σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Ειδικότερα, θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ σε προϊόντα σούπερ μάρκετ, στα φάρμακα, στα ξενοδοχεία, στα καφέ-μπαρ και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ".
    
    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φωτιά στο πολιτικό σύστημα βάζει ο Χριστοφοράκος. Καταθέτει τον Σεπτέμβριο στην Εξεταστική Επιτροπή για τις μίζες που έδωσε σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία".
    
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "το πολυθρύλητο "ναι" για να καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής είπε διά του συνηγόρου του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάς Μ. Χριστοφοράκος".
    
    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ελεγχοι - εξπρές για ΦΠΑ και χρέη. Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών".
    
    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ελέγχους - εξπρές για την είσπραξη του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων χρεών καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να γεμίσει το δημόσιο ταμείο με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο έσοδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεργεία του ΣΔΟΕ και των εφοριών ξεκινούν μπαράζ προσωρινών φορολογικών ελέγχων σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ και αν δεν συμβαίνει αυτό, να τους επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα. Η κυβέρνηση ανησυχεί καθώς διαπιστώνει ότι ενώ κόβονται αποδείξεις, δεν αποδίδεται ο ΦΠΑ".
    
    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τα παιδία παίζει. Ο κόσμος καίγεται και η κυβέρνηση ασχολείται με τον ανασχηματισμό".
    
    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στα σενάρια περί ανασχηματισμού, λίγα μόνο 24ωρα μετά την αναζωπύρωσή τους από τον... κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, ο οποίος έκανε ξεκάθαρα λόγο για δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση, κάτι που θεωρήθηκε ως "βούλα" του Μεγάρου Μαξίμου για τα επερχόμενα και φυσικά έτσι αντιμετωπίστηκε από τον Τύπο".
  
    ΕΘΝΟΣ: "Κόκκινη κάρτα σε χιλιάδες παιδιά. Έμφραγμα λόγω ελλείψεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς".
    
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χιλιάδες βρέφη και νήπια δεν θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς των δήμων εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Η κρίση αύξησε τις αιτήσεις που απορρίπτονται μαζικά, φέρνοντας σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες".
    
    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Κλίντον εξισώνει θύτες και θύματα. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών βάζει στην ίδια μοίρα τους Ελληνοκύπριους με τον Τουρκικό στρατό κατοχής".
    
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ενοχλημένοι είναι στην Κύπρο με το περιεχόμενο του μηνύματος της Χίλαρι Κλίντον προς τους Σύνεδρους απόδημους Κυπρίους. Το Συνέδριο των απόδημων Κυπρίων άρχισε χθες, αλλά το μήνυμα της Χίλαρι θα διαβαστεί την Πέμπτη. Αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα του Κυπριακού προβλήματος. Εξισώνει τους Ελληνοκύπριους με τον Τουρκικό Στρατό Κατοχής".
    
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βόμβα" από τον νομπελίστα σύμβουλο του πρωθυπουργού. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είχε ζητήσει από τον Παπανδρέου να μην προσφύγει στο ΔΝΤ".
    
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "είναι πολύ ανόητο να κόβεις όλες τις επενδύσεις μόνο και μόνο για να δείχνεις μικρότερο έλλειμμα. Αίσθηση στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις του Τζόζεφ Στίγκλιτς. Έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει την καταγραφή επενδύσεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, που μπορούν να θυσιασθούν για να διασωθεί ο Προϋπολογισμός αλλά όχι και η ανάκαμψη της Οικονομίας".
 
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μνημόνιο στα τυφλά χτυπά νοικοκυριά - επιχειρήσεις. Το ντόμινο της κρίσης και η κυβέρνηση αντί για ανάπτυξη φέρνουν νέους φόρους".
 
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "σοβαρούς τριγμούς στην πραγματική οικονομία προκαλεί η αποσπασματική εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση. Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων σε ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, η υστέρηση που εμφανίζεται στα δημόσια έσοδα αποτυπώνει τις αδυναμίες των εισπρακτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά κυρίως την καθίζηση της οικονομίας, που είναι πλέον εμφανής σε όλους τους τομείς".
 
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αναδόμηση ο ανασχηματισμός. Γιώργος: Θα αντικατασταθούν μόνον όσοι επιλεγούν για δήμους, περιφέρειες".
    
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έκοψε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού χθες ο πρωθυπουργός άνοιξε όμως εκείνη για την αναδόμηση της κυβέρνησης. Είπε ότι θα αντικατασταθούν μόνο όσοι επιλεγούν ως υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αλλά θα εφαρμοστούν οι δομικές αλλαγές για καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης".
    
    ΕΣΤΙΑ: "Δεν αναπνέει η οικονομία. Οι φόροι δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας".
   
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "για να αναπνεύση η οικονομία χρειάζεται οξυγόνο. Και το οξυγόνο αυτό της το αποστερεί το κράτος. Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται η οικονομία για να λειτουργήση είναι κεφάλαια και κίνητρα".
    
    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το Κέντρο ασφυκτιά σε συνθήκες γκέτο. Λαθρομετανάστες και ανομία, οι δύο μεγάλες πληγές".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η υποβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου των Αθηνών, που έχει μεταμορφωθεί σε γκέτο ανομίας και "αποθήκη" εξαθλιωμένων αλλοδαπών χωρίς έγγραφα, καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα παρουσιάσθηκαν χθες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ζήτημα εκτάκτου ανάγκης, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και υπογράμμισε την ανάγκη διυπουργικής συνεργασίας".
   
    Ο ΛΟΓΟΣ: "Επιβεβαίωσε τον ανασχηματισμό ...αλλά σταμάτησε την συζήτηση για την ώρα".
    
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "να μπει τέλος στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού ζήτησε ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. Αναφέρθηκε απλώς σε ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση σε περίπτωση συμμετοχής μελών της στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν κάποια μέλη της κυβέρνησης επιλεγούν να στηριχθούν ως υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ τότε, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει συμπλήρωση των θέσεών τους στην κυβέρνηση".
    
    ΤΑ ΝΕΑ: "Κλείδωσαν οι αλλαγές. Ο Γιώργος επιβεβαιώνει και προετοιμάζει".
    
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "η αυστηρή προειδοποίηση του κ. Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης έγινε κατά τη διάρκεια του χθεσινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο χρωματίστηκε έντονα από την ομαδική επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από συναδέλφους του υπουργούς με αφορμή τις συνεχείς αναφορές στον Τύπο περί λήψης νέων σκληρών μέτρων ή και εφαρμογής νέου Μνημονίου".
    
    Η ΝΙΚΗ: "Η ισχύς εν τη ενώσει. Συντονισμένη δράση από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ".
    
    Η εφημερίδα γράφει ότι "σανίδες σωτηρίας" αναζητούν πλέον τα Ταμεία τα οποία βρίσκονται στο... κόκκινο και εκπέμπουν "σήμα κινδύνου" κυρίως ο ΟΑΕΕ, για τις συντάξεις τους επόμενους μήνες του 2010. Ενδεικτικό της ασφυξίας που υπάρχει στα Ταμεία είναι ότι στο 7μηνο το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 62% των αρχικών πιστώσεων, ο ΟΓΑ το 59,3%, το ΝΑΤ το 60,3%, ο ΟΑΕΕ το 72,2% και το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 65,7%".
    
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαϊκή οργάνωση - ενιαίο μέτωπο. Παρέμβαση του ΚΚΕ ενάντια στο "επικαιροποιημένο" μνημόνιο".
   
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "λαϊκή συστράτευση, οργάνωση και πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για το μόνο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία".
    
    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θεσσαλονίκη: Δύο «πληγές» από το μετρό".
    
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Καρτέλ και στο αλεύρι. Οι αλευροβιομήχανοι ετοίμαζαν αύξηση 30%".
    
    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Αγωνία ώρα... μηδέν. Ανακοινώνονται σήμερα οι βάσεις εισαγωγής για ΑΕΙ-ΤΕΙ".
    
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
    
    ΕΞΠΡΕΣ: "ΣΕΒ: Ανάπτυξη με ιδιώτες και όχι κρατική παρέμβαση. Φοροαπαλλαγές και μείωση της γραφειοκρατίας ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών".
  
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "φοροαπαλλαγές αντί επιδοτήσεων, μείωση της κυριαρχίας του κράτους στην οικονομία και αποδέσμευση του δυναμισμού του επιχειρηματικού κόσμου μέσω της απελευθέρωσης των αγορών και της μείωσης της γραφειοκρατίας, προτείνει ο ΣΕΒ ως μόνη λύση για την οριστική απεμπλοκή της χώρας από τα δεινά του υπερδανεισμού και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά".
 
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ψυχρολουσία από ΣΕΒ για τον αναπτυξιακό. Γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός ο νόμος, τονίζουν οι επιχειρηματίες".

      Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σκληρή γλώσσα για τις επιλογές της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη, χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Απορρίπτει τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του αναπτυξιακού νόμου, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό. Παράλληλα, εξαπολύει δριμύ κατηγορώ για τις επιλογές του υπουργείου, τονίζοντας ότι αυτές δεν δημιουργούν ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα".
  
    ΚΕΡΔΟΣ: "Ξέσπασμα των βιομηχάνων για καθυστέρηση των αναπτυξιακών μέτρων. Την ταχεία μείωση της κρατικής κυριαρχίας και του παρεμβατισμού στην οικονομία ζητεί ο ΣΕΒ".
        Η εφημερίδα γράφει ότι "ταχεία μείωση της κρατικής κυριαρχίας και του παρεμβατισμού στην οικονομία, με την απελευθέρωση όλων των αγορών και απελευθέρωση του δυναμισμού των υγιών δημιουργικών δυνάμεων της χώρας είναι οι δύο άξονες που απαιτούνται για μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσπάθεια, σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών".
    
    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο κίνδυνος διπλής ύφεσης χτυπάει τις αγορές μετοχών. Απώλειες 3,42% στο ΧΑ - Πιέσεις σε ευρώ, μέταλλα και πετρέλαιο".
    
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "το επιδεινούμενο κλίμα στις ξένες χρηματαγορές επέδρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο ΧΑ που χθες δέχθηκε ισχυρότατο χτύπημα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει μειωμένος κατά 3,42% και τον τραπεζικό να μετράει απώλειες 3,5%. Το ηθικό των επενδυτών στις διεθνείς αγορές κλονίστηκε από τις προειδοποιήσεις κορυφαίων οικονομολόγων για τον κίνδυνο διπλής ύφεσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: