Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Γεύση αμπελουργού στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής

Μια μικρή γεύση από τη ζωή και την εργασία του αμπελουργού φιλοδοξεί να δώσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη, στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, σε όσους ενδιαφέρονται για μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας.
Στις 28 και 29 Αυγούστου, διοργανώνοντας τη δράση “Ελάτε να μαζέψετε μόνοι σας τα σταφύλια σας”, καλεί οικογένειες και παρέες να επισκεφθούν τα βιολογικά αμπέλια του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη, γνωστότερου ως “της Μαριάννας”, προκειμένου να διαλέξουν μόνοι τους τα βιολογικά σταφύλια τους, ποικιλίας σουλτανίνα.
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, οι πόρτες της εταιρείας θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Μετά από μια πολύ σύντομη “εκπαίδευση” στο κόψιμο του σταφυλιού, οι επισκέπτες θα ........


οδηγούνται σε κάποια σειρά του αμπελιού, ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις του αμπελουργικού οίκου, και στη συνέχεια θα μπορούν ελεύθεροι να μαζέψουν τα σταφύλια που επιθυμούν. Επιστρέφοντας στις εγκαταστάσεις, τα σταφύλια θα ζυγίζονται και θα εξοφλούνται, και οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στο εργαστήριο του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη, όπου παράγονται τα αμπελόφυλλα και τα ντολμαδάκια της Μαριάννας, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα ένα κέρασμα με ντολμαδάκια και πίτες, αλλά και τις αμπελοκορφές και το τσίπουρο της οικογένειας. Για όσους το επιθυμούν, θα υπάρχει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις παραγωγής αμπελόφυλλων και ντολμάδων.

Εναλλακτική ψυχαγωγία

Η δράση “Ελάτε να μαζέψετε μόνοι σας τα σταφύλια σας” αποτελεί συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών της εταιρείας κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη συλλογή της ελιάς και το ζύμωμα του ψωμιού, που απευθύνονταν κυρίως σε μαθητές δημοτικού σχολείου. Σκοπός της καλοκαιρινής αυτής δράσης είναι, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος μάρκετινγκ του αμπελουργικού οίκου Καζάκη, Θανάσης Καζάκης, η ανάδειξη ενός νέου εναλλακτικού προορισμού και μιας διαφορετικής μορφής ψυχαγωγίας για τις οικογένειες και τις παρέες των πόλεων. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνδυάσουν τον ερχομό τους στη Νέα Γωνιά με μια επίσκεψη στον παραδοσιακό ανεμόμυλο του χωριού.
Η οικογένεια Καζάκη καλλιεργεί τα αμπέλια της στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας από το 1994. Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας και τα κατεψυγμένα ντολμαδάκια της Μαριάννας. Στα υπόλοιπα προϊόντα περιλαμβάνονται οι αμπελοκορφές, το πετιμέζι, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα ρετσέλια -όλα βιολογικά. Το νεότερο προϊόν της οικοτεχνίας είναι οι χειροποίητες, κατεψυγμένες, χωριάτικες πίτες. Ο Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη αποτελεί επισκέψιμο μέλος των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: