Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ετοιμάστε τα νοσοκομεία για ενδεχόμενο σεισμό

Επείγον έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Ουδείς αρμόδιος όμως είδε το... επείγον έγγραφο.


Ουδείς γνωρίζει το σχέδιο "Σώστρατος".
Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Με ένα έγγραφο που φέρει τον χαρακτηρισμό “Επείγον - Εμπιστευτικό”, το υπουργείο Υγείας καλεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανής σεισμικής δραστηριότητας τους διοικητές όλων των υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Το σχετικό έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η “Μ” εστάλη μία μέρα μετά τις σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Αρναία Χαλκιδικής ενώ,.......

όπως παραδέχτηκαν οι σεισμολόγοι χτες στη "Μ", από τα μέσα Ιουλίου οι σεισμογράφοι του Γεωλογικού Ινστιτούτου του ΑΠΘ καταγράφουν σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται, τονίζει στη “Μ” ο υποδιοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Δρ. Ιωάννης Ξενέλης, ωστόσο ο χαρακτηρισμός του εγγράφου ως “επείγον- εμπιστευτικό” και η χρονική συγκυρία που εστάλη προκαλούν εύλογο προβληματισμό.
“Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) οφείλει να βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα” αναφέρει, ενώ ως προς τη χρονική αλληλουχία, σημειώνει ότι “ενδεχομένως ο σεισμός στη Χαλκιδική να κέντρισε το ενδιαφέρον μου, αλλά ήταν απλώς η αφορμή. Θέλαμε να ελέγξουμε αν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ζητήματα πολιτικής προστασίας και αν υπάρχουν τυχόν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Υπάρχει το σχέδιο ‘Σώστρατος’, που καθορίζει τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι σε υγειονομικές μονάδες αν παραστεί ανάγκη και θελήσαμε να μάθουμε αν έχει επικαιροποιηθεί” σημειώνει ο κ. Ξενέλης.

Ουδείς γνωρίζει το... επείγον

Παρά το επείγον του εγγράφου και τη μέγιστη σημασία που αποδίδει σε αυτό το ΕΚΕΠΥ, οι αρμόδιοι των υγειονομικών περιφερειών δεν γνωρίζουν το παραμικρό.
Άγνοια για την ύπαρξη του εγγράφου δηλώνει ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Αριστείδης Μπουσουλέγκας, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει πάγια οδηγία και σχέδιο για την αντιμετώπιση του σεισμού και ότι σε κάθε νοσοκομείο υπάρχει ένας υπεύθυνος του τομέα πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης, που έχει την αρμοδιότητα συντονισμού και εφαρμογής του σχεδίου αντιμετώπισης του σεισμού. "Δεν ζητήθηκε να είμαστε σε ετοιμότητα, δεν έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο έγγραφο”, αναφέρει στη "Μ" και ο υποδιοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης Βασίλης Χατζηαποστόλου, ο οποίος είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας.
“Ετοιμότητα έχουμε ανά πάσα στιγμή, από τη στιγμή που ζούμε σε σεισμογενή χώρα”, σημειώνει ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Απόρρητο το σχέδιο

Πάντως, προκαλεί προβληματισμό ότι το σχέδιο αντιμετώπισης σεισμών στα νοσοκομεία παραμένει απόρρητο τόσο για την υπηρεσία πολιτικής προστασίας όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως επισημαίνει στη “Μ” ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κοκολάκης. “Είναι αδιανόητο τα σχέδια αντιμετώπισης του σεισμού στα νοσοκομεία να είναι απόρρητα. Εμείς ως υπηρεσία ξέρουμε σε περίπτωση σεισμού ποιος κάνει τι -οι δήμοι, οι εθελοντές κτλ.- όχι όμως και στην περίπτωση των νοσοκομείων. Αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό του νοσοκομείου και σε πολλές περιπτώσεις παραμένει απόρρητο ακόμα και για τους ίδιους τους εργαζόμενους” τονίζει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κεντρική πολιτική του υπουργείου Υγείας. Άγνοια για το σχέδιο “Σώστρατος” σχετικά με την αντιμετώπιση του σεισμού στα νοσοκομεία δηλώνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Σταύρος Κουτσιουμπέλης. “Δεν το έχουμε αντιμετωπίσει, οι σεισμοί που έγιναν μέχρι στιγμής δεν προκάλεσαν πρόβλημα στα ίδια τα νοσοκομεία, ώστε να χρειαστεί να εκκενωθούν. Για την περίπτωση διακομιδής σεισμόπληκτων στα νοσοκομεία έχουμε την προηγούμενη εμπειρία από πυρκαγιές, όπου υπήρχε συντονισμός ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ”, αναφέρει.
Το έγγραφο


Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει καταρτίσει ειδικά σχέδια δράσης, ανάλογα του “Ξενοκράτη”, με κωδικές ονομασίες “Φιλοκτήτης” για συμβάντα χημικού, βιολογικού, ραδιολογικού ή πυρηνικού (ΧΒΡΠ) χαρακτήρα, “Άρτεμις” για πανδημίες, “Περσέας” για την ετοιμότητα των νοσοκομειακών μονάδων κ.ά. Υπάρχει επίσης και το σχέδιο “Σώστρατος”, που αφορά ειδικά τους σεισμούς και έχει σκοπό να σωθούν ζωές, να μειωθεί στο ελάχιστο ο αντίκτυπος της εκάστοτε σεισμικής καταστροφής στη δημόσια υγεία, να ελαχιστοποιηθεί η αναταραχή τόσο στις υπηρεσίες υγείας όσο και σε άλλες ζωτικές υπηρεσίες, ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, να συνεργαστούν έγκαιρα και εύρυθμα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Με το έγγραφο που αποκαλύπτει η “Μ”, το ΕΚΕΠΥ καλεί τους διοικητές υγειονομικών περιφερειών “στο πλαίσιο ετοιμότητας του τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανής σεισμικής δραστηριότητας” να συλλέξουν το ταχύτερο δυνατόν πληροφορίες σχετικά με το 

“α) εάν έχει ενημερωθεί και επικαιροποιηθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμού ‘Σώστρατος’, 
β) εάν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης ή εκκένωσης του ιδρύματος σε περίπτωση σεισμού, 
γ) εάν υπάρχουν τυχόν ελλείψεις σε οποιοδήποτε τομέα αφορά το εν λόγω θέμα”. 
Το ΕΚΕΠΥ ζητά τα στοιχεία να σταλούν άμεσα “για περαιτέρω επεξεργασία και ρύθμιση τυχόν εκκρεμοτήτων”.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: