Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Στρατιωτική συμφωνία... στα κρυφά

Οι πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζήτησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για θέματα στρατιωτικού περιεχομένου, όπως είναι η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και η χρήση του εθνικού εναέριου χώρου από ισραηλινά αεροσκάφη. 
Ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής του Πάνος Μπεγλίτης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας μετέβησαν και αυτοί στον Πόρο για να συμμετάσχουν στις χθεσινές συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από πέπλο μυστηρίου.
Τη διήμερη επίσκεψη Νετανιάχου παρακολούθησαν με μεγάλη..........
προσοχή τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος με δήλωση του εκπροσώπου του προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με το προχθεσινό δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, κατά το οποίο ο Ομπάμα προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι, αν δεν αλλάξει στάση έναντι του Ιράν και του Ισραήλ, θα παγώσουν οι αμερικανικές προμήθειες οπλισμού προς την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε τις πληροφορίες ότι εστάλη τελεσίγραφο, αλλά δεν προχώρησε σε επί της ουσίας διάψευση του περιεχομένου του δημοσιεύματος. Από την τουρκική πλευρά με δηλώσεις αξιωματούχων του ΥΠΕΞ διαμηνύθηκε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν ασκείται βάσει έξωθεν υποδείξεων.

Βομβαρδισμοί

Αίσθηση προκάλεσε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ, σύμφωνα με το οποίο το Τελ Αβίβ ζητά από την Ουάσιγκτον την ανάληψη πρωτοβουλίας για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν. Το δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε και ενίσχυσε τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες η ηγεσία του Ισραήλ ζητά σκληρή στάση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει βομβαρδισμούς, εφόσον το καθεστώς της Τεχεράνης δεν συμμορφώνεται σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Νετανιάχου, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική. Οι δυο πρωθυπουργοί με τις συζύγους τους αναχώρησαν χθες το πρωί για τον Πόρο με σκάφος του Λιμενικού, ενώ νωρίτερα, στη μαρίνα Φλοίσβου, ο κ. Παπανδρέου ξενάγησε το ζεύγος Νετανιάχου στα ιστορικά πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, το θωρηκτό "Αβέρωφ" και το αντιτορπιλικό "Βέλος". 
Ο κ. Νετανιάχου είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης και της αναβάθμισης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, σημειώνοντας τη σημασία της διατήρησης των καλών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: