Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Εφιαλτική πρόβλεψη ΓΣΕΕ για το 2011 Ανεργία – σοκ 20% με 1 εκατ. πολίτες χωρίς δουλειά!


Για δύο χρόνια ακόμα θα βυθιστεί η οικονομία στο σκοτεινό τούνελ της ύφεσης, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με οδυνηρές συνέπειες στην ανεργία, στο εισόδημα των πολιτών, τα έσοδα του κράτους και στον παραγωγικό ιστό της χώρας.  

Τα στοιχεία, που  συνθέτουν το θλιβερό παζλ και  περιέχονται στην ετήσια έκθεση για  την ελληνική οικονομία που θα παρουσιάσει η ΓΣΕΕ την Πέμπτη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο είναι τα εξής:


- Εκτόξευση της  πραγματικής ανεργίας στο 20% το 2011, δηλαδή 1 εκατ. άνεργοι). Οι διεθνεiς οργανισμοί προβλέπουν αύξηση της.......... επίσημης ανεργίας στο 14,3% (ΟΟΣΑ) και στο 13,2 % ( ΕΕ) ενώ επιπλέον σε 6% υπολογίζεται η λανθάνουσα ανεργία (προσωρινά απασχολούμενοι, μακροχρόνια άνεργοι που έχουν διαγραφεί από τις λίστες του ΟΑΕΔ κλπ)  


«Για πρώτη φορά» επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης «σημειώνεται  τόσο  αρνητική μεταβολή της  απασχόλησης. Ενώ έως το 2010 η μείωση της απασχόλησης δεν υπερβαίνει το 1,5%, το 2011 το ποσοστό διπλασιάζεται  και καταγράφεται μείωση 3,2%. Όταν εντοπίζεις αυτό το στοιχείο , ξέρεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη. Επίσης η ανεργία και η μείωση της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει και αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα έσοδα από το ΦΠΑ δεν ξεπέρασαν τα 8,4 δισ. από τα 18,5 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί».  


- Η απώλεια θέσεων  εργασίας οδηγεί σε κάμψη τα  έσοδα των ταμείων. Πάνω από 3 δισ. υπολογίζεται ότι θα χαθούν το 2010 από εισφορές την ώρα που το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε «αιματηρές» περικοπές δαπανών προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. Η ανεργία στη Γαλλία , όπως έδειξαν μελέτες, προκάλεσε «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.  


- Το «πάγωμα» των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και οι περικοπές δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την άνοδο του πληθωρισμού, μειώνουν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων από 55 έως 70 ευρώ το μήνα.


- Οι μελετητές της ΓΣΕΕ προβλέπουν ότι τα πρώτα  σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας θα εμφανιστούν το 2013 καθώς   ακόμα και εκδηλωθεί ενδιαφέρον  για επενδύσεις, οι περιφέρειες δε μπορούν να προσανατολίσουν τους επενδυτές σε σύγχρονους παραγωγικούς κλάδους με υψηλές  αποδόσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλή προστιθέμενη αξία, κέρδη, εξαγωγική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας   


- Επανέρχεται ο κίνδυνος η Τρόικα να επιμείνει στο αίτημά της για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67, καθώς δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, εξαιτίας της μαζικής φυγής.  


Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, ο μέσος όρος ηλικίας  συνταξιοδότησης το 2010 θα είναι 60.5 ετών από 62,5 που ήταν το 1990. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε αποκρούσει το αίτημα της Τρόικας για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 με το επιχείρημα ότι με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης ο μέσος όρος συνταξιοδότησης θα ανέβει έως το 2015 κατά 2 έτη.  Ο στόχος θεωρείται χαμένη υπόθεση έως και το 2012 καθώς το νέο ασφαλιστικό προβλέπει μεταβατικό στάδιο αποχώρησης των εργαζόμενων από τα 50 έως τα 57 έτη.  

Ακόμα , το 2010 οι μαζικές  αποχωρήσεις θα οδηγήσουν την προσπάθεια σε Βατερλό. Όπως υπολογίζεται πάνω από 40.000 άτομα θα αποχωρήσουν από το δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας έως το Δεκέμβριο του 2010.

Δείτε την 
Ετήσια Έκθεση 2010 : Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση

Δεν υπάρχουν σχόλια: