Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Έπιασαν δουλειά οι υλοτόμοι της βόρειας Ελλάδας για καυσόξυλα


Η ζήτηση για καυσόξυλα έχει αυξηθεί στη βόρεια Ελλάδα, αφού συμφέρουν πλέον περισσότερο για θέρμανση από ότι το πετρέλαιο και οι υλοτόμοι έχουν πιάσει εδώ και καιρό δουλειά στα δάση, χρησιμοποιώντας ακόμη και σήμερα μουλάρια, για να κατεβάζουν τα ξύλα από το βουνό. Παρά το γεγονός όμως ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση του καυσόξυλου κατά 10%, όπως λένε οι υλοτόμοι, δεν έχουν δουλειά καθημερινά, καθώς γίνονται αθρόες εισαγωγές ξύλου από τις Βαλκανικές χώρες.
Η ανεργία όπως λένε στον κλάδο τους, φθάνει έως και το 70%.  

Ο Βασίλης Λέχος δουλεύει στο βουνό με τον 26χρονο γιο του και όπως λέει, αν και κάνει αυτήν την δουλειά 35 χρόνια, φέτος για...... πρώτη φορά δεν θα μπορέσει να συμπληρώσει ένσημα για το ταμείο ανεργίας. Οι δασεργάτες δίνουν -όπως λένε- τα ξύλα σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά μέχρι να φθάσουν στους καταναλωτές, η τιμή τους υπερδιπλασιάζεται. 
Όπως είπε στον ALPHA ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Σταύρου Νίκος Λεμπιτζόγλου «τα ξύλα φεύγουν 50 ευρώ ο τόνος, στην Θεσσαλονίκη πωλούνται 130 ευρώ και στην Αθήνα έως και 190–200 ευρώ ο τόνος». Οι δασεργάτες ζητούν από την Πολιτεία να δώσει περισσότερες πιστώσεις στα Δασαρχεία, αλλά και τις αποψιλώσεις των δασών στους συνεταιρισμούς, για να συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: