Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πανευρωπαϊκό βραβείο σε Έλληνα για…πεταλούδες

Το πανευρωπαϊκό βραβείο «Marsh» αποδόθηκε στο Λάζαρο Παμπέρη για την προσφορά του στην παρουσίαση και καταγραφή των διαφορετικών ειδών πεταλούδων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης για την προστασία των πεταλούδων που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Τσόρτσιλ του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.  Το βραβείο απονεμήθηκε στο Λαρισαίο Έλληνα για το 2010, για την σπουδαία δουλειά του, καθώς έχει καταγράψει και περιλάβει στο βιβλίο που εξέδωσε «Πεταλούδες της Ελλάδας», 234 είδη που υπάρχουν στην χώρα μας, όπου περιλαμβάνονται και χάρτες διασποράς, όπως και μοναδικές φωτογραφίες από τον κόσμο των πεταλούδων.
Μάλιστα ο Δρ. «Simon Spencer», πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Προστασίας Πεταλούδων (Butterfly Conservation), χαρακτήρισε ως κατόρθωμα το.... γεγονός ότι ο Λαρισαίος ερευνητής όχι απλώς μπόρεσε να συντάξει τον χάρτη των πεταλούδων της Ελλάδας, αλλά το έκανε αυτό χωρίς να διαθέτει αυτοκίνητο και απόχη.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμός Πεταλούδων πρόκειται για μία διεθνή οργάνωση που σκοπό έχει την προστασία των πεταλούδων αλλά και εντομών πολλά είδη εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση.


Ο Λ. Παμπέρης, πάντως, είναι και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Επίσης, από το 1974 φωτογραφίζει την ελληνική φύση, ενώ από το 1983 τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: