Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

“Δωράκι” 180 εκατ. ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους!

Τους χαρίζουν το κέρδος που κόβουν από τις φαρμακαποθήκες.

Από το μέτρο πλήττονται κατά κύριο λόγο οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες, οι οποίες εφοδιάζουν την ελληνική αγορά και λιγότερο οι ιδιωτικές που εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές.
Δώρο 180 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση στους φαρμακοβιομήχανους για το 2011. Τη στιγμή που οι τελευταίοι χρωστούν έτσι κι αλλιώς 400 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μη καταβολή του 4% του τζίρου που κάνει το Ταμείο σε κάθε φάρμακο, το κράτος όχι μόνο δεν τους τιμωρεί, αλλά τους ανταμείβει, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους.
Αιτία γι’ αυτόν τον “μποναμά” είναι η.... μείωση του μεικτού κέρδους των φαρμακαποθηκών, ιδιωτικών και συνεταιρισμών, από το 8% στο 5,4% που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Η διαφορά που προκύπτει από τη συγκεκριμένη μείωση είναι 2,6%, ποσοστό που καταλήγει εξ ολοκλήρου στις τσέπες των φαρμακοβιομηχάνων.
Όπως καταγγέλλουν στη “Μ” εκπρόσωποι φαρμακευτικών συνεταιρισμών και φαρμακοποιοί, ουσιαστικά η μείωση του χονδρεμπορικού κέρδους γίνεται επ’ ωφελεία των φαρμακοβιομηχάνων.
“Η ρύθμιση αυτή είναι ακόμη ένα δωράκι προς τους βιομήχανους, οι οποίοι καταφέρνουν να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, ανεξάρτητα από το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος που κυβερνά”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Ξεπούλημα στους φαρμακοβιομήχανους
Οι φαρμακοβιομήχανοι, βέβαια, είναι έτσι κι αλλιώς ευνοημένοι, αφού συνεχίζουν να παίρνουν το 67,3% της τιμής του φαρμάκου, ποσοστό που θα φτάσει το 70%. Για παράδειγμα, εάν ένα φάρμακο είχε λιανική τιμή 100 ευρώ, τα 67,3 ευρώ πάνε στους βιομήχανους και τα 23,8 ευρώ στο φαρμακείο. Πλέον, με τη νέα ρύθμιση, το 67,3 ανεβαίνει στα 70 ευρώ.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αυξάνει το κέρδος των φαρμακοβιομηχάνων κατά 2,6%, κλέβοντας ταυτόχρονα το 1/3 του κέρδους των φαρμακαποθηκών, οι οποίες ανέρχονται σε 150 ιδιωτικές και 29 συνεταιρισμούς πανελλαδικώς, οδηγώντας τις σε κλείσιμο.
Για σκάνδαλο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης Λάζαρος Φαρσάκης σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε για το θέμα αυτό στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το ποσοστό που μειώνεται από το 8% στο 5,4% είναι έκπτωση των βιομηχάνων προς τις αποθήκες ως αμοιβή για τη δουλειά που κάνουν, χωρίς να επηρεάζεται η λιανική τιμή του φαρμάκου άρα μηδέν κέρδος για το κράτος και προσθέτει ότι οι βιομήχανοι δίνουν 4% rebate για το 70% των πωλήσεών τους, δηλαδή 2,8% στο σύνολο των πωλήσεών τους, το οποίο, αφαιρουμένων και των εξαγωγών και των πωλήσεων προς τα νοσοκομεία, διαμορφώνεται περίπου σε 2,2% με 2,4%.
“Από την άλλη πόρτα, όμως, καρπούνται το 2,6% από τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών, δηλαδή στο τέλος όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά βγαίνουν και κερδισμένοι. Αυτό, κ. υπουργέ, είναι ο ορισμός του σκανδάλου και σίγουρα δεν είναι αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των μικρομεσαίων, αλλά ξεπούλημα και προσφορά στους φαρμακοβιομήχανους”, καταγγέλλει ο κ. Φαρσάκης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι “οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών στη χώρα μας αποτελούν υπόδειγμα εταιρειών λαϊκής βάσης, όπου μετέχουν όλοι με μία μετοχή. Είναι από τα πιο υγιή κομμάτια του ελληνικού εμπορίου, απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους και προμηθεύουν το 55% της ελληνικής αγοράς. Κάνανε κάτι κακό και τους τιμωρείτε; Μήπως φοροδιαφεύγουν; Μήπως δημιουργούν υπερκέρδη για ένα αφεντικό; Μήπως ζήτησαν ποτέ έστω και ένα ευρώ από το κράτος; Η απάντηση είναι όχι”.
Το rebate
Όσον αφορά την απόδοση από τις φαρμακοβιομηχανίες στα ασφαλιστικά ταμεία του 4% επί των κερδών τους από τις ετήσιες πωλήσεις φαρμάκων, πλέον θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο και σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τότε θα διαγράφεται η φαρμακοβιομηχανία από τη λίστα των βιομηχανιών που υπάρχει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχύς της ρύθμισης αυτής δεν θα είναι αναδρομική, που σημαίνει ότι έως και το 2008 το κράτος δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, θα εισπράξει για το 2009 και το 2010, αν και από τα 90 εκατ. ευρώ που έπρεπε να δώσουν οι φαρμακοβιομήχανοι έως τον Σεπτέμβριο του 2010 έδωσαν μόνο 23 εκατ. ευρώ. Και παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση τους ανταμείβει.
 
  • Πώς κερδίζουν οι βιομηχανίες. Μέχρι τώρα η χονδρική τιμή ενός φαρμάκου ήταν 100 ευρώ. Εάν ο φαρμακοποιός το προμηθευόταν απευθείας από τη φαρμακοβιομηχανία, το έπαιρνε στην τιμή αυτή. Εάν, όμως, η φαρμακοβιομηχανία το διακινούσε μέσω φαρμακαποθηκών, τότε το έδινε σ’ αυτές με έκπτωση 8%. Αυτή η έκπτωση πλέον γίνεται 5,4%, που σημαίνει ότι το 2,6% επί της τιμής του φαρμάκου παραμένει στην τσέπη των φαρμακοβιομηχάνων. Μάλιστα, από τη στιγμή που δεν επέρχεται μείωση και στη λιανική τιμή του φαρμάκου, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για τους πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, εύλογα γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο η κυβέρνηση “χαϊδεύει” τους φαρμακοβιομηχάνους. Άραγε, υποφέρουν τόσο που έχουν ανάγκη από αύξηση των κερδών τους;
 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: